Mer än 500 000 människor har evakuerats.

Bara ett fåtal dödsoffer hade rapporterats sent på lördagskvällen. Några timmar tidigare hade Phailin nått kusterna i delstaterna Andhra Pradesh och Orissa.

Fyra personer har omkommit av fallande träd och en äldre kvinna omkom när väggarna till hennes hus kollapsade, uppger The Times of India.

Enligt den indiska vädertjänsten drabbar cyklonen en cirka femton mil kuststräcka på ostkusten under sex timmar innan den börjar mattas av, skriver AFP.

Tolv miljoner påverkas

Omkring tolv miljoner människor beräknas påverkas av Phailin. De flesta av dem är bosatta i de tätbefolkade delstaterna Orissa och Andhra Pradesh.

Runt 450 000 personer har evakuerats från Orissa och cirka 100 000 från Andhra Pradesh.

Det har pågått en massevakuering, säger Maude Fröberg, kommunikationschef vid Internationella Röda Korset, till TT.

Hon befinner sig för tillfället i New Delhi, men kommer under måndagen att åka till det drabbade området.

När en cyklon slog till mot Indiens ostkust 1999 dog över 8 000 människor. Men den här gången säger myndigheter att de är bättre förberedda.

All hjälp som behövs

Premiärminister Manmohan Singh har lovat att delstaterna som drabbas ska få all hjälp de kan behöva.

Det har skickats 1 200 personer från militära räddningsstyrkor till Orissa och 500 till Andhra Pradesh. Flygvapnet har flugit in mat och medicinska förråd. Myndigheterna har 18 helikoptrar, tolv flygplan och två militärfartyg redo att sättas in i räddningsoperationer.

Myndigheterna hade tidigare utfärdat ett "red message", ett larm av högsta graden. Phailin befaras bli det värsta ovädret i området på länge. När den färdats över Bengaliska viken har vindstyrkor på upp till 240 kilometer per timme uppmätts.