Precis som Trump har Åkesson skapat en vĂ„ldsam grogrund

Nog visste vi att Sverigedemokraterna har en svans som sprider hat och hot i syfte att tysta sina motstÄndare. Men att den svansen utgÄr frÄn partiets eget kansli Àr nÄgot nytt, skriver Veronica Palm.

NĂ€r journalister konfronterar Jimmie Åkesson om uppgifterna svarar han hĂ„nfullt och skrattar bort det, skriver Veronica Palm.

NĂ€r journalister konfronterar Jimmie Åkesson om uppgifterna svarar han hĂ„nfullt och skrattar bort det, skriver Veronica Palm.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2024-05-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Med oberoende granskande journalistik avslöjar TV4 hur desinformationskampanjer orkestreras frĂ„n partiets kommunikationsavdelning. 

I programmet sĂ€ger partiets kommunikationschef att de driver ett femtiotal anonyma konton pĂ„ sociala media. Konton som enbart Ă€r till för att vilseleda och förvrĂ€nga med hjĂ€lp av en kĂ€nslodriven klickvĂ€nlig mix av lögner, fulklippningar, hat och humor. TV4 lyckas kartlĂ€gga knappt hĂ€lften av dessa. Bara de har under Ă„rets förta kvartal haft mer Ă€n 27 miljoner visningar. En enorm desinformationskampanj. NĂ„got som med fog kan kallas för en trollfabrik och ett angrepp pĂ„ det fria och öppna samhĂ€llet. 

NĂ€r journalister konfronterar Jimmie Åkesson om uppgifterna svarar han hĂ„nfullt och skrattar bort det. I stĂ€llet för att lĂ„ta fri och oberoende journalistik göra sitt jobb, granska och stĂ€lla till svars sĂ„ som vanliga politiker gör, tar Åkesson Ă€nnu ett steg bort frĂ„n det demokratiska samtalet. Hans svar kommer som envĂ€gskommunikation i form av inspelat tal. Till toner av ödesmĂ€ttad musik gĂ„r han till frontalangrepp pĂ„ alla andra. Alla journalister, föreningsaktivister och alla andra partier Ă€r problemet. Med en hĂ„rd zoomning spĂ€nner han ögonen i tittaren och sĂ€ger med Ă„terhĂ„llen aggressivitet i rösten att ”Vi skĂ€ms inte. Det Ă€r inte vi som har förstört Sverige” med adress till de ovan nĂ€mnda, de som upprĂ€tthĂ„ller demokratin och öppenheten.

Nej, han uppmanar inte till vĂ„ld och hotar inte, sĂ„ som hans kommunikationschef gjorde med TV4:s journalist. Han behöver inte gĂ„ hela vĂ€gen. PĂ„ samma sĂ€tt som Donald Trump inte behövde inför den vĂ„ldsamma stormningen av Kapitolium, ett statskuppsförsök som skördade fem mĂ€nniskoliv. Precis som Trump har Åkesson skapat en vĂ„ldsam grogrund med hjĂ€lp av desinformation, misskreditering av oberoende kĂ€llor och en trollfabrik som sprider detta. De behöver inte sjĂ€lva smutsa ner sig med sjĂ€lva uppmaningen.

Att skrÀmma motstÄndare till tystnad och hota oberoende granskare Àr att inskrÀnka yttrandefriheten. Det Àr sÄ demokratin avskaffas. Inte i ett slag eller beslut, utan steg för steg i en medveten kampanj. Sverige har ett robust demokratiskt system, men det mÄste försvaras. De som nu hotar systemet har kontor inne pÄ regeringskansliet. Den demokratiska högern vet mycket vÀl vem de tog med i bÄten och nu mÄste de ta ifrÄn honom Ärorna. Allt annat Àr farligt.

Veronica Palm Àr politisk redaktör pÄ NorrlÀndska Socialdemokraten.

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om