Svar på "Vi behöver inte en ny handlingsplan", Thomas Melkersson, 17/12.
Konflikterna i förbundet har varierat mellan åren och skälen är olika om man är heltids- eller deltidsanställd eller till och med i vilken del av förbundet man verkar. Det är viktigt att nyansera det som sker.
Mycket har gjorts under åren som har lett till att arbetssituationen för de flesta blivit bättre. Genomlysningen av HR-cheferna ledde till medarbetarrepresentanter i direktionen för att öka insynen i beslutsprocesserna. Arbetet la också grunden till RTÖG 2.0, som mynnade ut i förslag på förändringar som skulle kunna förbättra förståelsen för förändringsprocessen som räddningstjänsten genomgår, inte bara hos oss utan i hela Sverige.
Detta innebar bland annat ökad förståelse för dagens, och framtidens, organisation. Arbetet togs fram i nära samarbete mellan fackliga organisationer och medarbetare, alla parter har haft goda möjligheter att forma slutresultatet. Efter detta kunde vi konstatera att ledarskapet och även medarbetarskapet behövde stärkas vilket vi har säkrat upp med olika insatser i år, och kommande år.
För att nå resultat kan inte enbart ledning eller direktion ställa sig bakom, varje enskild medarbetare behöver bidra. Vi har alla ett ansvar att fundera över vad vi själva gör för att bidra till god arbetsmiljö på våra arbetsplatser, därför är också värdegrundsfrågor viktiga att arbeta vidare med.
Jag håller inte med dig om att det gjorda arbetet är spilld tid. Utvecklingen går framåt och det ska också vi som räddningstjänst göra, men vi måste göra arbetet tillsammans.
Vi har gått från en småskalig räddningstjänst i enskilda kommuner till ett modernt förbund i framkant. Vi är kompetenta och har en stark organisation. Det har även påbörjats ett arbete med riktade kommunikationsinsatser och individuellt anpassat brandskydd, viktiga delar av den förebyggande verksamheten som ska fortsätta utvecklas.
Vi i direktionen har valt att tala med fackliga representanter och de som sitter i direktionen som är utsedda att föra gruppens talan. De reaktioner jag har kunnat följa inom förbundet visar tydligt att det är just ett djupgående arbetsmiljöarbete ur din och andra medarbetares perspektiv som kommer att ge oss det vi behöver för att gå vidare. Organisationen är genomlyst av HR-cheferna, kommunrevisionen har granskat styrning och ledning, nu är det dags att gå till grunden med arbetsmiljöfrågan.
Mari Hultgren (S)
vice ordförande direktionen RTÖG