Krav på bostäder finns av ett skäl

Nybyggt. Glöm inte historien när byggkrav diskuteras, skriver Nancy Svensson.

Nybyggt. Glöm inte historien när byggkrav diskuteras, skriver Nancy Svensson.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ordet fritt2016-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Hög tid att kritiskt granska byggreglerna”, Rikard Norman, 26/9.

Rikard Norman, Fastighetsägarna i Östergötland avslöjar en skrämmande syn på människors behov av bra, funktionella bostäder. Han funderar över om det verkligen kan förhålla sig så, att alla människor har behov av solljus, praktiska badrum och hiss.

Han menar att det bara är vissa ”kundgrupper” som har de behoven! Det vill säga de med mycket goda inkomster? De övriga har inte alls de behoven.

Han tycks tro att benbrott, olika handikapp, transporter av barnvagnar, rullatorer, släpande på matkassar, tvättkorgar med mera endast förekommer i vissa samhällsskikt. Han har heller inte lagt märke till att merparten av de som drabbas av förslitningar och svår värk är låginkomsttagare (ofta kvinnor) med tunga arbeten. De som bäst skulle behöva hiss och tvättmaskin i badrummet.

Trångboddhet och brist på ljus har dessutom alltid varit grogrund för sjukdom.

Det är många äldre som i dag sitter i trevåningshus byggda på 1930–60-talet utan hiss. De kommer inte ut på egen hand, vilket orsakar psykisk ohälsa och ökade kostnaderna för sjukvård, hemtjänst med mera. Många bostadssökande kan inte tacka ja till dessa lite mindre, billigare lägenheter av ovanstående skäl.

Olika familjesituationer och olika skeden i livet gör att vi har olika behov av utrymme och jag förordar inte lyxstandard. Men, jag vet hur bostäderna såg ut före 1960-talet och har kämpat bland annat för fler hissar.

Jag rekommenderar alla i branschen att läsa sin historia (Fogelström, Myrdal m fl) och göra ett besök i Blockmakarens hus på Stigbergsgatan i Stockholm för att förstå varifrån kraven på bra bostadsstandard kommer.

Nancy Svensson

Mjölby

Läs mer om