Svar på ”På väg mot klimatmålet?”, 29/1.
Jag vill tacka Lars-Ove Gustavsson som berömmer kommunens klimatarbete. Han ställer även några frågor jag vill besvara.
Den första handlar om att vara miljökommunalråd och ordförande i Tekniska verken. Det går utmärkt! Tekniska verken är med sitt framsynta arbete en av de viktigaste aktörerna i arbetet för ett koldioxidneutralt Linköping till 2025. Under 2016 minskade utsläppen i kommunens egen verksamhet med 9 procent efter att Tekniska verken byggt Lejonpannan, för att ta ett exempel. Alla kommunala bolag ska enligt sina ägardirektiv bidra till de mål som kommunen satt upp, däribland målet om koldioxidneutralitet.
Skribenten ställer också frågor om att samlokalisera den nya simhallen med ishallar för att tillvarata överskottsvärme. De kommunala bolagen Lejonfastigheter och Tekniska verken driver tillsammans ett projekt för att integrera energisystemet vid ishallarna på Stångebro sportfält med befintligt fjärrkyla- och fjärrvärmesystem. Målet är att tillgängliggöra överskottsvärme från ishallarna till resten av staden i framtiden, vilket kommer att spara både driftkostnader och miljö, just som skribenten säger.
Sista frågan rör avfallsförbränning. I första hand ska vi minimera mängden avfall. I andra hand återanvända, därefter materialåtervinna och först i fjärde hand energiåtervinna (dvs förbränna avfallet för att utvinna värme och elektricitet). Det miljömässigt sämsta alternativet är deponering av avfallet. En stor del av det avfall som förbränns i Linköping skulle annars hamnat på deponi. Förbränning i ett kraftvärmeverk är alltså miljömässigt bättre än att deponera avfallet, även om jag i första hand skulle ha önskat att samhället producerade mindre avfall och ökade både återanvändning och återvinning. I det arbetet måste vi alla hjälpas åt.
Rebecka Hovenberg (MP)
miljökommunalråd och ordförande i Tekniska verken