Mycket bottnar i bristande insikt

InsÀndare2022-04-08 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ ”Ingen stĂ€ller frĂ„gan: Vad har du varit med om?" (1/4):

Du ger nog sjĂ€lv ett av de förmodligen mĂ„nga svaren pĂ„ den frĂ„gan. Du skriver att nĂ€r kriget i Ukraina startade rörde det upp mycket kĂ€nslor, minnen och gamla trauman. Jag har mĂ„nga gĂ„nger frĂ„gat varifrĂ„n nĂ„gon kommer, men aldrig vad nĂ„gon varit med om. Svaret kan bli sĂ„ svĂ„rt att jag inte kan hantera det eller sĂ„ svĂ„rt för den tilltalade att denne inte kan hantera det. 

Jag var ett nyfiket barn dĂ„ pĂ„ 1940-talet och blev ofta tillrĂ€ttavisad för det. Det lĂ€rde mig att inte stĂ€lla sĂ„ mĂ„nga frĂ„gor, men jag Ă€r fortfarande nyfiken. Jag var sĂ€kert inte ensam om den erfarenheten. Kanske en orsak till att de frĂ„gor du önskade dig uteblev. Din insĂ€ndare har fĂ„tt mĂ„nga hĂ€ndelser att spelas upp alltifrĂ„n mitt första möte med mĂ€nniskor som talade ett helt annorlunda sprĂ„k Ă€n jag. Det var 1945 nĂ€r det satt ett par estniska barn i klassen, en B-skola pĂ„ landet. LĂ€rare och kamrater fick hantera situationen efter bĂ€sta förmĂ„ga. 

Det har blivit mÄnga möten under Ärens lopp med mÀnniskor frÄn andra lÀnder till de som jag i dag trÀffar som volontÀr pÄ ett sprÄkkafé. DÀr frÄgar vi ofta om varifrÄn de kommer och lite om deras bakgrund. Det gör vi helt enkelt för att vi ska fÄ en bild av var vi ska lÀgga nivÄn pÄ samtalet och kanske finna nÄgra likheter i vÄra erfarenheter.

Upplevelsen att komma ny i klassen delar du med mÄnga Àven svenska barn, det var sÀkert inte helt enkelt att komma frÄn norra Norrlands inland till en tÀtort lÄngt söderut som en av mina forna elever gjorde. Jag förstÄr att det var svÄrt att inte kÀnna sig vÀlkommen, men det behöver inte vara sÄ. MÄnga av oss Àr blyga och lite reserverade, det tar lite tid för oss att acceptera ett annorlunda sÀtt att vara och som sagt, man skulle inte vara nyfiken.

Nu ÄtervÀnder jag till Ukraina. Ja, jag Àr glad över att vi tar emot dem pÄ det sÀtt vi gör. Det spelar nog, som du antyder en roll att de Àr vÄra europeiska grannar, men jag vill ocksÄ hoppas att vi lÀrt oss av vad vi gjort fel under Ärens lopp alltifrÄn baltutlÀmningen. Jag Àr rÀdd för att mycket av vÄrt handlande bottnar i bristande insikt om att allt hÀnger ihop i tid och rum. MÀnniskor har fÀrdats över stora omrÄden under Ärtusenden och bytt varor och fÀrgat varandras kulturer, ibland fredligt, ibland med vÄld.

Jag har alldeles nyss lÀst Abdulrazak Gurnahs, Den sista gÄvan. Det Àr minst sagt omtumlande lÀsning och dÄ Àr jag tillbaka till de estniska vÀnner jag fick. NÀr de var ganska nykomna berÀttade de hur flykten hade gÄtt till, men vÀldigt sakligt. Det har tagit en stor del av ett vuxet liv för dem att börja berÀtta detaljer och lÀgga in vad de kÀnde och tÀnkte under flykten, tiden före och efter den och Àven se pÄ dramat med en viss galghumor.