Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s talesperson i pressfrihetsfrågor Dunja Mijatovic har talat om lagen som synnerligen oroande och varnat för att den kan leda till att alla tv- och radiosändningar underkastas politiska beslut. Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn ifrågasatte om Ungern är värdigt att leda EU och menade att lagen klart strider mot andan och orden i EU-fördragen.

Från tyskt håll har Angela Merkel varnat den ungerska regeringen för att skada rättstatliga principer i sitt umgänge med medier.

Från vår egen regering har vi inte hört så mycket. Från Moderaternas Europaparlamentsgrupp - EPP, samma grupp som det ungerska regeringspartiet Fidesz sitter i - värjer sig Gunnar Hökmark; han känner inte till så mycket om lagen, hävdade han i DN häromdagen. Ett mycket osannolikt påstående, det handlar väl om att inte riktigt veta hur de ungerska vännerna ska hanteras.

Innehållet i lagen har även nått till andra sidan Atlanten. I en artikel på annandagen skrev Washington Post om det den kallar "Putiniseringen" av Ungern. Tidningen är mycket kritisk och manar både EU och USA:s regering att tala klarspråk. Den vill till och med bojkotta ett planerat toppmöte i Budapest framåt våren om inte den ungerska regeringen ändrar sin lag.

Den nya medielagen är med europeiska mått extrem. Att staten, genom ett regeringskontrollerat organ, ska definiera etik, nyhetsvärdering och annat som medier sysslar med är stötande. Det för tanken till helt andra samhällsystem. Även om det inte handlar om Vitryssland, Kuba eller Burma, är det tillräckligt illa för förtjäna all tänkbar kritik.

Krav på bojkott är inte så vanliga och mäter man hur EU och även USA bemöter totalitära länder så är det uppenbart att man har olika mått beroende på vem mottagaren av kritiken är. Ungern är ingen totalitär stat, och kanske ska man vara mer uppriktig och rättfram mot vänner. Genom att öppet visa vad vi (i meningen EU-medlemmar) tycker så tror vi att vi kan påverka. Det är logiskt. Demokratier svarar på annat sätt än diktaturer.

Det finns mer att oroas över i Ungern. Högerextrema och nationalister har klivit fram. Romer är allmänt byte och regeringen gör inte tillräckligt för att skydda dem. Strax efter valet i våras drev Fidesz igenom en lag avsedd att öppna för medborgarskap åt etniska ungrare i grannländerna. Senare utropades en nationell minnesdag för att sörja förlusten av ungerskt territorium efter första världskriget. Regeringen spelar ut det nationalistiska kortet. Faran med sådant spel är att man inte riktigt vet var det slutar. Att leka med elden, kallas det.