Bankomats vd: Staten måste ta finansiellt ansvar för kontanterna

Sedan 2017 har antalet uttag i Bankomats automater minskat med 63 procent, medan antalet automater bara har minskat med 36 procent. Efterfrågan har alltså minskat mer än automaterna, skriver Nina Wenning, vd, Bankomat AB.

Kontantinfrastrukturen är samhällsviktig. Och precis som för annan samhällsviktig infrastruktur är det ytterst statens ansvar att se till att den fungerar, skriver Nina Wenning, vd, Bankomat AB.

Kontantinfrastrukturen är samhällsviktig. Och precis som för annan samhällsviktig infrastruktur är det ytterst statens ansvar att se till att den fungerar, skriver Nina Wenning, vd, Bankomat AB.

Foto: Pressbild

Debatt2025-05-09 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Bankomat talar med dubbla tungor om kontanterna" (9/5):

I en debattartikel riktar Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret, kritik mot Bankomat AB för att vi minskar antalet kontantautomater runtom i landet.

Skälet till att vi minskar antalet automater är att människors efterfrågan på kontanter minskar. Björn Eriksson påstår tvärtemot att kontantanvändningen går ner för att Bankomat gör det svårt att få tag på kontanter.

Sedan 2017 har antalet uttag i Bankomats automater minskat med 63 procent, medan antalet automater bara har minskat med 36 procent. Efterfrågan har alltså minskat mer än automaterna.

Trots det kan det vara svårt att veta vad som är hönan respektive ägget. Vår analys är att kontanthanteringen nu har hamnat i en negativ och självförstärkande spiral. 

Den minskande efterfrågan på kontanter leder till att privata företag drar ner på sin kontantservice. De mest sårbara delarna av kontantkedjan är i dag räkningsbetalningar över disk, kommersiell värdehantering och handelns kontanthantering.

Det minskande utbudet av kontanttjänster gör det i sin tur svårare för konsumenter att använda kontanter och då minskar deras efterfrågan ännu mer. Och så fortsätter spiralen nedåt.

Detta är en mycket allvarlig situation. Det finns ett stort behov av en fungerande kontanthantering, inte minst för samhällets krisberedskap och för människor i digitalt utanförskap.

Frågan är vad som är lösningen? Björn Eriksson vill att privata företag, såväl små handlare som stora banker, ska tvingas att erbjuda kontantservice. Det menar vi är ett principiellt feltänk.

Kontantinfrastrukturen är samhällsviktig. Och precis som för annan samhällsviktig infrastruktur är det ytterst statens ansvar att se till att den fungerar. Det är inte rimligt att tvinga privata aktörer att bedriva samhällsviktig verksamhet som saknar kommersiellt bärkraft.

Samtidigt bör även privata företag ta samhällsansvar. Bankomat ser gärna en självreglering inom handeln, där relevanta branschorganisationer tar fram riktlinjer för vilken kontantservice medlemmarna ska erbjuda konsumenterna.

Även bankerna och Bankomat behöver ta ansvar för kontanthanteringen. Det gör vi på flera sätt. Vi erbjuder människor att ta ut och sätta in kontanter i automater på 600 orter över hela landet. Och för att trygga kontanthanteringen över tid har vi nu byggt upp egen värdehantering. Vi investerar också i beredskapslösningar för automaterna.

I grunden måste det dock vara statens ansvar att se till att den samhällsviktiga kontanthanteringen fungerar. Därför arbetar Bankomat för att staten ska ta ett finansiellt ansvar för de mest sårbara delarna av kontantkedjan.