Svar på ”Situationen för färdtjänstförarna är ohållbar” (9/4):
Östgötatrafiken har sedan 2019 säkerställt att alla trafikföretag som man tecknar avtal med följer kollektivavtal, vilket är en betydande förbättring jämfört med tidigare. Det är viktigt att förstå att Östgötatrafiken endast schemalägger de fordon som behövs, medan scheman för personalen är en fråga för de upphandlade trafikföretagen. Genom att planera in avbrott i fordonsscheman har Östgötatrafiken skapat förutsättningar för att trafikföretagen enkelt ska kunna uppfylla villkoren i kollektivavtalen när de gör sin personalplanering.
När det gäller trafikplanering så är det en komplex process med en mängd olika parametrar. Det kan därför säkert upplevas som att planeringen för enskilda fordon verkar ineffektiv, då systemet är utformat för att optimera den totala effektiviteten för alla de 350 bilar som finns i systemet. Baserat på de erfarenheter som identifieras arbetar Östgötatrafiken ständigt med att förbättra planeringen.
Frågan om underentreprenörer är också viktig att adressera. Enligt gällande regelverk för offentlig upphandling får inte Östgötatrafiken eller någon annan upphandlande myndighet begränsa antalet underleverantörer. Man kan ha många åsikter om detta och på många sätt kan en ordning med många underleverantörer ge upphov till många utmaningar. Frågan om underleverantörer är dock politiskt beslutad. Eventuell kritik bör således riktas mot de lagstiftande organen snarare än mot Östgötatrafiken.
Östgötatrafiken för en nära dialog med trafikföretagen. Det finns därför anledning att lyfta fram den positiva utveckling som skett. Bland annat har tider kopplat till service vid hämtning och lämning justerats, för att bättre spegla den faktiska tidsåtgången. Ett bevis på att samarbete och lyhördhet ger konkreta förbättringar.
Östgötatrafikens uppdrag är att varje vardag utföra cirka 6 000 resor för de resenärer som berättigade till särskild kollektivtrafik. Med ett så stort antal resor och en stundtals utmanande trafiksituation, framför allt i länets två största städer, förändras ständigt förutsättningarna på ett sätt som inte alltid kan förutses.
Vi välkomnar fortsatt dialog och konstruktiva förslag för att ge våra resenärer trygga och pålitliga resor och våra trafikföretag bra förutsättningar att skapa en hållbar och trygg arbetsmiljö för färdtjänstförarna.