Barn skickas hem med frakturer – resurserna räcker inte till

Det är dags att återinföra våra mindre sjukhus. På ett sådant skulle vi aldrig ha skickat hem barn med frakturer utan åtgärd, skriver en läkare.

Insändarskribenten är förfärad över att två barn skickades hem utan undersökning från akutmottagningen.

Insändarskribenten är förfärad över att två barn skickades hem utan undersökning från akutmottagningen.

Foto: Corren arkiv/Fredrik Sandberg/TT

Insändare2025-05-06 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Mitt barnbarn fick åka hem från akuten – med bruten arm" (2/5):

Jag läser till min förfäran i Corren om två barn med uppenbara frakturer som skickats hem utan undersökning från akutmottagningen på US.

Denna uppenbara felbehandling har förstås sin grund i otillräckliga resurser. Dagligen får vi höra om liknande episoder från olika delar av landet.

Orsaken är att det finns för få akutmottagningar, det vill säga – för få akutsjukhus. Alla akutmottagningar numera finns på stora sjukhus. Jätteanläggningar som har kapacitet att behandla svåra sjukdomar och skador, men inte de mer vanliga som folk råkar ut för, och som också kräver behandling.

Jag har, under mitt yrkesliv som läkare (ortoped), arbetat huvudsakligen på mindre sjukhus. Välfungerande enheter som nu i stort sett alla är nedlagda. På dessa småsjukhus kunde vi med god kvalitet behandla de allra flesta skador och sjukdomar. Ett fåtal läkare arbetade på sjukhusen, vilket innebar att alla hade god vana och stor erfarenhet.

Deras akutmottagningar var inte så överbelastade som dagens jätteanläggningar. Under de senaste 30–40 åren har slakten av dessa akutsjukhus varit nästan total. Jag har personligen varit med om nedläggningen av akutsjukhusen i Söderhamn, Bollnäs, och Motala (ja, Motala har inget akutsjukhus längre).

Det är dags att återinföra mindre akutsjukhus, även i de mindre städerna. På ett sådant skulle vi aldrig ha skickat hem barn med frakturer utan åtgärd.