Svar på "Föräldern: Katastrof – logopeder sägs upp i Linköpings skolor" (16/4):
Det stämmer att det finns speciallärare och specialpedagoger i grundskolan som har god kompetens kring språkliga utmaningar hos barn och ungdomar och hur vi kan arbeta med det.
Det vi dock måste belysa starkt i den här diskussionen är att antalet speciallärare/specialpedagoger i grundskolan i Linköpings kommun i dag, är alldeles för få för att vi ska ha en rimlig chans att möta alla de elever som upp i grundskolan fortsatt har stora språkliga hinder. Hinder som de behöver stöd i för att utveckla sina språkliga förmågor så pass att de kan nå en gymnasiebehörighet och delta i samhället som goda medborgare.
Till detta bör även tilläggas att en logopeds profession och utbildning inte kan jämföras med en speciallärares profession och utbildning. De kompletterar varandra och de behövs båda två i skolan i dag. Hela vägen upp genom grundskolan. Vi vill alltså poängtera att det inte går att ersätta en logopeds arbete i skolan, med en speciallärares arbete. Det är naivt att tro så.
Ytterligare vill vi belysa det faktum att Linköpings kommun har resursskolor för grundskolans alla årskurser, med inriktning språkstörning. Där består personalgruppen som möter eleverna, av lärare, speciallärare, specialpedagog och logoped. Fantastiskt bra! Vilka förutsättningar! Men resten då? De som inte lyckas kvala in i resursskoleklasserna? Ska de dra nitlotten och inte få det stöd de är berättigade till enligt skollagen? Den här klyftan kommer öka än mer än den redan gör, utan skollogopederna på Linköping kommuns grundskolor.
Vi remitterar elever i stora språkliga hinder varje termin till logopedimottagningen. Det är viktigt att de får stöd och hjälp av en professionell logoped. Det är bara det att köerna är långa och tiden i skolan går trots kö-situationen. Utan logopeder i skolan blir det ett faktum, att eleverna med språkliga hinder, de sårbara, hamnar längre och längre ifrån en behörighet till gymnasiet. Och då har vi inte ens lyft den allra största punkten – elevens självkänsla, självförtroende och hopp om framtiden.
Så, i hopp om att ni tänker ett varv till i frågan och har våra barn och ungdomars framtid i fokus, anser vi att logopederna i grundskolan bör behållas.