Hemmiljö är ofta bästa alternativet

Platsbrist. Vem som ska få vårdplats måste hela tiden bedömas, skriver Helén Bergvich.

Platsbrist. Vem som ska få vårdplats måste hela tiden bedömas, skriver Helén Bergvich.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ordet fritt2015-10-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”En skam för Region Östergötland”, Bror Gårdelöf, 19/10 och ”Människan blir bara ett nummer”, Göran Bohlin, 21/10.

Det aktuella fallet med nittioåriga damen berör ortopedkliniken i Linköping, men skulle lika gärna kunna gälla någon annan klinik på sjukhuset. Rutinen är att de som bor inom rimligt reseavstånd kallas till sjukhuset/avdelningen på operationsdagens morgon.

Det finns flera anledningar till detta. Dels att de flesta mår bäst av att få vara i sin hemmamiljö så länge som möjligt då detta förbättrar matintag, sömn med mera. Dels att vi har en situation på sjukhuset med begränsat antal vårdplatser, och just nu en prekär situation där flera vårdplatser hålls stängda på grund av brist på kompetens, framför allt sjuksköterskor. Denna vårdplatssituation innebär att vi flera gånger per dag, ibland timme för timme, måste omvärdera vem som har störst medicinskt behov.

De som befinner sig på våra vårdavdelningar i dag har stora medicinska behov. Det är ett stort samarbete mellan klinikerna/avdelningarna och huvudlogistiken hanteras av sjukhusets vårdplatskoordinatorer eller akutens ledningsläkare.

I det aktuella fallet hade avdelningens koordinator dialog med sjukhusets vårdplatskoordinator. Vårdplatsläget var ansträngt och beskedet var att de få platser som fanns på ortopedens vårdavdelning behövdes för de patienter som befann sig på akuten eller var på väg in till sjukhuset. Situationen lugnade sig under eftermiddagen/kvällen och damen ringdes upp och erbjöds inläggning kvällen före operations­dagen.

Alla berörda gör ett jättearbete för att möta de behov som uppstår. Jag reagerar starkt på påståendet att de inte längre har en förmåga att agera och tänka själva. Vi kan emellanåt önska att vi i större utsträckning kunde tillmötesgå specifika önskemål, men i rådande situation så måste vi värdera vem som är i störst behov av sjukhusvård.

Då kan det av en utomstående upplevas som att vi är oflexibla eller saknar förmåga att göra individuella bedömningar. Jag har dock ingen anledning att rikta kritik mot dem som varit berörda i detta fall utan är stolt över alla medarbetare som hittar lösningar i en svår arbetssituation och kan ge våra patienter en god och säker vård.

Helén Bergvich

verksamhetschef ortopedkliniken Universitetssjukhuset

Läs mer om