Nato-medlemskap är det logiska steget

Försvar. Beredskapen i Sverige är inte vad den varit och inte vad den borde vara, menar skribenten.

Försvar. Beredskapen i Sverige är inte vad den varit och inte vad den borde vara, menar skribenten.

Foto: Thommy Tengborg/TT

Ordet fritt2016-02-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Sverige bör hålla Nato på avstånd”, Rickard Alling, 15/2.

Ryssland har gett sig självt rätten att ingripa i andra suveräna staters inre angelägenheter. Ryssland förkastar numera samarbete och investerar stora summor i sin militära förmåga.

Om Sverige står inför säkerhetspolitiska utmaningar så står andra länder inför det också. Utvecklingen i Sveriges närområde har lett till att Sverige måste öka sin militära försvarsförmåga och Sverige fördjupar nu sitt samarbete med Finland, övriga nordiska grannländer, de baltiska länderna samt med Nato. Svenskt samarbete med Nato fyller en viktig roll när det gäller att hålla det svenska försvaret i trim.

Kalla krigets alliansfrihet stöddes av ett starkt svenskt militärt försvar och ett totalförsvar som nu är borta. Försvarsmaktens studier visar att försvaret av Sverige kräver samarbete med andra. Natomedlemskap skulle lösa Sveriges försvarsproblem och ger oss starkast möjliga skydd.

Den logiska slutpunkten för Sveriges solidaritetsförklaring, om att ge och ta emot militär hjälp, är att gå med i Nato. Det är den enda fungerande säkerhetsorganisationen i Europa. Ukraina är ett alliansfritt partnerland till Nato, precis som Sverige, och det ryska agerandet visar att detta inte räcker som skydd vid en konflikt.

Vårt nuvarande utanförskap skapar en strategisk osäkerhet i vårt område. Att gå med i Nato ökar Sveriges inflytande i EU och Norden där de flesta redan är med i Nato. Nato-inträde innebär ekonomiskt att vi endast behöver öka försvarsanslagen marginellt jämfört att hålla ett försvar på egen hand. Nato är som ett försäkringsbolag – och vi saknar hemförsäkring, så låt oss teckna en.

Sverige står inte för aggressionen men vi har en moralisk plikt att vara med och säkerställa världsfreden samtidigt som vi inte har råd att vara naiva – vi måste ha möjligheten att försvara vårt eget land och våra demokratiska värderingar.

Värdlandsavtalet borde följas upp med ett äkta Natomedlemskap.

Hans Zettby (L)

Läs mer om