Två alternativ för RTÖG

Ordet fritt2016-12-31 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Alla i RTÖG måste bidra”, Mari Hultgren, v ordf direktionen, 22/12.

Det är ju fantastiskt att det ska behövas en genomlysning av en organisation för att komma fram till att medarbetarrepresentanter ska få vara med i beslutsprocesserna, en självklarhet kan man tycka. Du skriver att arbetssituationen för de flesta har blivit bättre. Jag har jobbat inom räddningstjänsten i snart 32 år och träffar dagligen massor av arbetskamrater och har hittills inte hört någon som säger att arbetssituationen är bättre nu, tvärtom, det har aldrig varit sämre. Jag skulle vilja veta vad du bygger detta påstående på.

Du lägger tyngden på att vi har svårt att acceptera och förstå förändringsprocessen. Det är helt fel, vi är absolut för förändringar som leder till att medborgarna får en säkrare vardag, får förståelse för hur man ska agera för att det inte ska uppstå olyckor.

Du skriver att vi har en kompetent och stark organisation och vad vi gör för olika uppgifter för att förbättra det förebyggande arbetet för medborgarna. Jag skulle kunna skriva en hel tidning om vilka bra och nyttiga saker personalen i räddningstjänsten gör alla dagar året runt. Men om du istället för att sväva iväg om vad vi gör och vad som gjorts, återgår till vad som är det verkliga problemet, vår psykosociala arbetsmiljö.

Som jag ser det finns det två alternativ. Det första är att ledningen för RTÖG samt styrelsen i direktionen avgår och vi får börja om med positiv energi. Det andra är att tillsätta en utredning som är opartisk och professionell i arbetsrätt som granskar hur ledningen hanterat de två personalärenden som gäller utköpet och uppsägningen samt löneavdraget för tidigare medarbetaren Peder Bergling.

Kommer utredningen fram till att arbetsgivaren hållet sig inom lagens ramar och gjort rätt, ja då får vi förhålla oss till det och gå vidare. Men skulle det visa sig att arbetsgivaren begått lagbrott och hanterat skattebetalarnas pengar på ett felaktigt sätt, då får direktionen och ledningen ta sitt ansvar.

Thomas Melkersson

yttre befäl i RTÖG

certifierad handledare i UGL, utbildning för chef och ledarskap

Läs mer om