Stångåstaden höjer priset, mörkar insyn och hotar kritiker

Har Stångåstaden tappat fotfästet och glömt bort att de ägs av oss Linköpingsbor?

Omstridd fiberupphandling. Det kommunala bolaget Stångåstaden, med vd Fredrik Törnqvist, verkar ha tappat fotfästet.

Omstridd fiberupphandling. Det kommunala bolaget Stångåstaden, med vd Fredrik Törnqvist, verkar ha tappat fotfästet.

Foto: Johnny Gustavsson/Olof Carlson

Ledarkrönika2025-05-12 09:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Den kommunala hyresjätten är i full färd med att byta operatör för fibern i sina fastigheter. Utsikt, systerbolaget i den kommunala familjen, åker ut. In kommer i stället Telia. Manövern har mött kraftig kritik från hyresgäster som nu får betala mer för samma internet i uttaget.

Det Stångåstaden gör när de upphandlar fiberoperatör är att de säljer rätten till den kabel som går in i varje lägenhet. Leverantörer som Bahnhof eller Tele2 får betala operatören Telia, och därmed Stångåstaden, för att få sälja internet till hyresgästerna.

Hyresgästernas ökade kostnader blev tydlig när den populära och frispråkiga internetleverantören Bahnhof gick ut med information till sina kunder. Bahnhof tvingas höja priset när Telia och Stångåstaden vill ha mer betalt i mellanleden. Den ärligheten blev för obekväm för Stångåstaden som nu hotar med rättsliga åtgärder.

Stångåstadens upphandling av fiber kan bli dyr för hyresgästerna.
Stångåstadens upphandling av fiber kan bli dyr för hyresgästerna.

Det verkar som att våra kommunala bolag då och då tappar fotfästet i vad det innebär att ägas av oss Linköpingsbor. Förra året var det elbolaget Bixia som hamnade i blåsväder efter att Corren avslöjat hur kunder lurats för att förbättra resultatet.

Den här gången verkar det vara Stångåstaden som snubblat. Det finns fyra skäl till att deras byte av fiberoperatör luktar illa: 

  1. Stångåstaden verkar ha konstruerat en upphandling som ger fördel till den operatör som tar mest betalt av hyresgästerna. Upphandlingen handlar inte om att sänka priset för hyresgästen. Stångåstaden menar att de utvärderat fler kriterier än det pris operatörerna är villiga att betala, men såklart väger priset tungt. Det är en upphandlingsmodell som höjer priset för hyresgästerna.
     
  2. Stångåstaden mörkar insyn i upphandlingen. De säger sig vilja vara ”öppna och transparenta”, men att de hindras av att leverantörerna vill att anbuden ska vara sekretessbelagda.

    Det förvånar föga att operatörerna inte vill kasta ljus över hur pengar byter händer, men Stångåstaden bär ansvar för en upphandling där insyn medvetet försvåras. Att det råder sekretess är för att Stångåstaden har gjort det möjligt. Det ligger tyvärr i linje med hur Linköpings kommun agerar för att motverka insyn, vilket uppmärksammades i Corren på pressfrihetens dag. 

  3. När Stångåstaden vill göra en större egen vinst på internetabonnemang så är det en förlust för resten av Linköping. Hyresgäster får betala mer och bytet slår mot systerbolaget Utsikt, en viktig aktör i att hålla samman utbyggnaden av fiber i hela vår kommun.
     
  4. Stångåstaden försöker skrämma sina kritiker. Det är ovärdigt ett kommunalt bolag, med en monopolliknande ställning på Linköpings hyresmarknad, att hota internetleverantören Bahnhof med rättsliga åtgärder. Möt kritiker med fakta i stället för hot.

Stångåstaden borde fungera som en agent för offentlighetsprincipen, för schyssta villkor och för ärlig information till sina hyresgäster. Den senaste tidens agerande visar att vi som ägare, vi Linköpingsbor, har mer att begära av vårt Stångåstaden på alla dessa punkter.

Christian Gustavsson är doktorand och tidigare kommunpolitiker (M) i Linköping.