CC

Anger management

Regi: Peter Segal

Manus: David Dorfman

I rollerna: Adam Sandler, Jack Nicholson, Marisa Tomei

Land: USA

Speltid: 1 tim 46 min

Censur: tillåten från 7 år

Filmstaden i Linköping

TIDIGARE I VÅRAS gjorde Adam Sandler succé i "Punch-drunk-love", en intelligent film signerad Hollywoods demonregissör Paul Thomas Anderson. Nu är Adam Sandler tillbaka i "Anger management", en film som naturligtvis saknar Andersons vinnande manus och vägledande regi. Tyvärr saknar den även en hel del av den charm som gör Sandler-filmer som "Happy Gilmore" och "The Wedding Singer" så underhållande.

Exploderar aldrig

I "Anger management" spelar Adam Sandler den timide Dave som (så klart) bär på en stor ilska, och efter en incident på ett flygplan tvingas han till terapi för att komma till rätta med den. Den som ska kurera hans raseri är Jack Nicholsons oortodoxe Dr Rydell.

Filmens poäng är tämligen solklar, utbrottskomikern Sandler ska gå i clinch med superskådisen och galenskapens mästare Nicholson. Man förväntar sig att publiken vill se dem bli arga på varandra. Jag personligen ville det och det vill jag fortfarande. Filmen levererar nämligen inte den mest självklara scenen där Sandler och Nicholson ryker ihop. Vi får upptakten om och om igen men det exploderar aldrig. Inte för båda två samtidigt i alla fall.

Paret har ändå ett par riktigt bra scener tillsammans. I en sitter de stilla i rusningstrafik och sjunger West Side Storys "I feel pretty". I filmens roligaste scen besöker de ett buddhistkloster och startar bråk. Synd att inte filmen kunde nå sådana underhållande höjder lite oftare.

Roliga biroller

Den övriga behållningen i "Anger management" finns i filmens periferi. Birollerna är många och roliga. Det verkar som om Adam Sandler snott åt sig Paul Thomas Andersons adressbok och snappat upp birollsexperter som John Turturro och Luis Guzmán. Kanske borde filmens regissör och manusförfattare själva slagit en signal till Anderson i stället för att stirra sig blinda på idén att ställa Nicholson och Sandler mot var-andra.