Det finns inga recept på smörgåstårtor. Antingen förväntas man kunna göra dem redan från födseln eller också får det bli som det blir. Resultatet blir ofta därefter. Överlastade med dyra ingredienser som var för sig är goda men tillsammans mest blir något av kortslutning.Hemligheten bakom en god smörgåstårta kan beskrivas i tre punkter.
För det första, var snål. Låter kanske förvånande men för alla som arbetat på krogen är det inget nytt. Enkla fyllningar som harmonierar inuti och det bästa ovanpå som skådebröd.
För det andra, förbered. Lägg ihop smörgåstårtan i god tid, gärna dagen innan, men vänta in i det sista med garneringen. Alla smörgåstårtor blir saftigare dagen efter men garnityret är bara fräscht i några timmar.
För det tredje, tänk på fetthalten. Många smörgåstårtor är så feta att man faller baklänges redan efter ett par tuggor. Hoppa över smör och var sparsam med majonnäs. En del majonnäs blandat med två delar crème fraiche blir både godare och nyttigare. Denna grundblandning breds som den är utanpå smörgåstårtan och smaksatt som fyllning. Håller man sig till de här punkterna brukar resultatet bli bra.

Smörgåstårta
för 4 personer
4 skivor hönökaka eller landgångsbröd
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 hg skalade räkor
2 hårdkokta ägg
3 msk mjukost med räkor

Till garnering
räkor, citron, persilja, röd kaviar och tomat och gurka

1. Kantskär bröden. Blanda ihop majonnäs och crème fraiche.
2. Första lagret: Ett par matskedar gräddmajonnäs smaksatt med hackade räkor.
3. Andra lagret: Ett par matskedar gräddmajonnäs smaksatt med hårdkokt, hackat ägg.
4. Tredje lagret: Ett par matskedar gräddmajonnäs blanda med lika mycket mjukost med räksmak.
5. Fukta och vrid ur en ren handduk. Lägg den över tårtan och ställ den kallt över natten.
6. Nästa dag. Bred gräddmajonnäs på ovansidan och runt kanterna. Garnera med tunna gurkskivor på sidorna och räkor, kaviar, citron och persiljekvistar ovanpå.