Under fredagen skickades informationen ut till vårdnadshavare på samtliga kommunala grundskolor i Boxholm.
Åtgärden införs omgående.
– Det har förekommit incidenter där personal blivit uthängd på sociala plattformar, säger Amra Avdispahic, barn- och utbildningschef.
Bland annat har det lagts upp bilder på lärare och det har skapats konton med lärares namn och bild. Lärarnas identitet har även använts för att kommentera inlägg. Lärarnas mejladresser och namn har även använts för att kommentera andra lärares gästböcker som finns på särskilda plattformar.
– De tycker det är jätteobehagligt och det handlar om deras psykiska arbetsmiljö. Det är inte roligt för någon att bli uthängd.
Skolledningen har tagit emot både skadeanmälningar och direkta samtal från berörd personal, vilket man ser mycket allvarligt på.
Hittills är det två lärare som drabbats och händelserna kommer även att polisanmälas.
I Östergötland väljer även andra skolor att begränsa sociala medier för elever. På Alléskolan i Åtvidaberg har lärare kränkts på plattformen TikTok, vilket vi tidigare har berättat om. Det var också detta som gjorde att Boxholms kommun ville agera snabbt när de såg att även Boxholms lärare blir utsatta.
Amra Avdispahic har varit i kontakt med skolchefen i Åtvidaberg för att få information om vad de har gjort, säger hon:
– Jag ville höra om det är en trend som pågår eftersom det sker både där och hos oss. Våra elever har egentligen mobilfri skola, däremot har vi tillgång till sociala medier på datorerna och det vill vi ta bort nu.
Begränsningen ses som ett led i det förebyggande arbetet för lärarnas arbetsmiljö. Alla former av hot och våld eller andra särskilda situationer ska alltid anmälas som tillbud eller som en skadeanmälan för att få den här typen av händelser dokumenterade.
Responsen från föräldrar kom snabbt efter att informationen skickades ut vid lunchtid, berättar Amra Avdispahic.
– Det positiva är att flera föräldrar mejlade tillbaka och tycker det här är bra. Vi har ett bra samarbete och det får man inte underskatta. Det är ett gemensamt ansvar. Hälften av tiden är de hos oss och hälften av tiden med sina föräldrar och då behöver vi prata med varandra.