Petter, 41, från Kisa belönas med Michelinstjärna

Framgångarna fortsätter att regna över Kisafödde kocken Petter Johansson. 
I måndags tilldelades han något bland det mest prestigefyllda en kock kan få: en Michelinstjärna.

Petter Johanssons krog i Stockholm belönas med en Michelinstjärna.

Petter Johanssons krog i Stockholm belönas med en Michelinstjärna.

Foto: Ergo

Kisa2025-06-17 17:30

– Det känns fantastiskt bra. Jag har lite huvudvärk, men det är självförvållat.

Att kocken Petter Johansson från Kisa har vind i seglen är ingen överdrift. Tidigare i våras belönades hans restaurang Ergo, som hittas i Stockholm, med utmärkelsen ”New Restaurant of the year” av det internationellt renommerade magasinet Falstaff Nordic. 

Nu tilldelas han och restaurang Ergo även en Michelinstjärna – och får en plats i den prestigefyllda Michelineguiden.

Är du förvånad?

– Både ja och nej. Jag hade inte hittat någon inbjudan till prisutdelningen och så sent som i söndags natt insåg jag att det inte skulle komma att hända i år, säger Petter Johansson till Corren.

Han tog fram sin plan B, gick igenom den och tog sikte på att istället få en stjärna 2026. Men det fanns faktiskt en inbjudan som också inkluderade en stjärna.

När han nåddes av nyheten befann han sig hemma i Stockholm och inte i Danmark där galan hölls.

– Det första jag tänkte var: varför är jag här och inte där? Men jag fick fira med mina nära och kära, kollegor och investerare. Det var fantastiskt. 

”Den detaljerade matlagningen har en klassisk fransk bas, men kombinerar den också med modern teknik och internationella smaker för att skapa fantastiskt smakrika rätter. Syran spelar också en viktig roll och används på ett harmoniskt sätt för att verkligen lätta upp rätterna", skriver Michelin Nordic om Ergo i ett pressmeddelande.

Att syran är en viktig komponent i matlagningen är något som Petter Johansson tidigare påtalat i en intervju:

– Våga trycka till med framförallt syra och beska – men var försiktig med saltet, sa han då. 

Hur påverkar stjärnan ditt och restaurangens arbete det kommande året?

– Vi har en plan för vad som ska hända om vi får en stjärna. Arbetet kommer att fortsätta. Vi kommer att förbättra vissa saker och ändra på andra. Med stjärnan kommer också ett ansvar. Att få en stjärna är jobbigt, men att förlora en är jobbigare. Man måste ifrågasätta sig själv, men inte för mycket.

Får du prestationsångest?

– Jag tror att prestationsångest och oro att bli av med stjärnan är ett recept på att faktiskt förlora den. Jag tror man ska hålla huvudet kallt och vara lite försiktig med att göra för stora utsvävningar. Samtidigt får man vara försiktig med att helt låta bli att göra något. 

Målet inför 2026: behålla stjärnan eller jobba för att få två?

– Jag älskar kaxighet men någonstans är jag också en ödmjuk person. Det är farligare att be om för mycket och bli av med det man har. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!