– Det betyder väldigt mycket!
Petter Johansson har knappt hunnit smälta förra veckans dramatiska start.
På en gala i Malmö måndagen 31 mars tillkännagavs nämligen att Petters restaurang Ergo tilldelats utmärkelsen ”New Restaurant of the year” av det internationellt renommerade magasinet Falstaff Nordic, en tidskrift som fokuserar på mat, dryck och resor.
Petter och tre av hans kollegor, däribland hans sambo, var närvarande.
– Vi är väldigt glada. Ett oerhört fint pris. Det är hård konkurrens, säger Petter.
Han betonar lagarbetet – det är restaurangen med alla dess medarbetare som har blivit prisad, inte han själv.
Något ystert firande var det inte tal om.
– Vi tog nattåget hem till Stockholm, sprang till jobbet för att inventera och sen tog jag barnet till förskolan innan jag gick tillbaka till jobbet igen.
Det är inte första gången som det regnar guld över Petter Johansson.
2018 fick restaurang Franzén, som han då jobbade på, hela tre Michelinstjärnor.
I år var det alltså dags igen. Visserligen inga Michelinstjärnor, men denna gång handlade det om hans alldeles egna restaurang.
Ergo ligger i centrala Stockholm och öppnade i juni 2024. Petter beskriver matfilosofin som klassiskt fransk men med en egen twist.
Vilka tips har han då till hemmakocken som vill piffa upp sin vardagsmat?
– Smaka av! Och köp bra råvaror. Våga trycka till med framförallt syra och beska – men var försiktig med saltet.