Tungt pris till Kisasonen – här är hans bästa tips i hemmaköket

Petter Johansson har jobbat världen över, fått en käftsmäll hos Gordon Ramsey och dessutom kammat hem hela tre Michelinstjärnor. Som om det inte vore nog tilldelas nu Kisasonens Stockholmsrestaurang Ergo prestigefyllda utmärkelsen ”New Restaurant of the year”. Vi ringde upp honom och fick tips på hur du lyckas som hemmakock.

Kisasonen och flerfaldigt prisade stjärnkocken Petter Johansson driver den omskrivna restaurangen Ergo i Stockholm. Till den som vill laga godare mat tillvardags ger han två tips: 1) Smaka av och 2)  Var inte rädd för att tillsätta syra och beska.

Kisasonen och flerfaldigt prisade stjärnkocken Petter Johansson driver den omskrivna restaurangen Ergo i Stockholm. Till den som vill laga godare mat tillvardags ger han två tips: 1) Smaka av och 2) Var inte rädd för att tillsätta syra och beska.

Foto: Privat

Kisa2025-04-04 10:22

– Det betyder väldigt mycket!

Petter Johansson har knappt hunnit smälta förra veckans dramatiska start.

På en gala i Malmö måndagen 31 mars tillkännagavs nämligen att Petters restaurang Ergo tilldelats utmärkelsen ”New Restaurant of the year” av det internationellt renommerade magasinet Falstaff Nordic, en tidskrift som fokuserar på mat, dryck och resor. 

Petter Johanssons restaurant Ergo ligger i centrala Stockholm. "Det ska kännas lite som att komma hem till sitt vardagsrum. Absolut inte slackigt men inte heller pretentiöst", säger han.
Petter Johanssons restaurant Ergo ligger i centrala Stockholm. "Det ska kännas lite som att komma hem till sitt vardagsrum. Absolut inte slackigt men inte heller pretentiöst", säger han.

Petter och tre av hans kollegor, däribland hans sambo, var närvarande.

– Vi är väldigt glada. Ett oerhört fint pris. Det är hård konkurrens, säger Petter.

Han betonar lagarbetet – det är restaurangen med alla dess medarbetare som har blivit prisad, inte han själv.

Något ystert firande var det inte tal om.

– Vi tog nattåget hem till Stockholm, sprang till jobbet för att inventera och sen tog jag barnet till förskolan innan jag gick tillbaka till jobbet igen.

Petter Johansson är född och uppvuxen i Kisa. Resan mot att bli en kock med internationellt renommé började på gymnasiet då han gick Hotell- och restauranglinjen. Efter studenten har han jobbat världen över, bland annat hos den "elake kocken" Gordon Ramsey i London. Där fick han bland annat sig en rak höger. I somras öppnade han sin alldeles egna restaurang. Nu har den fått utmärkelsen  ”New Restaurang of the year” av magasinet Falstaff Nordic.
Petter Johansson är född och uppvuxen i Kisa. Resan mot att bli en kock med internationellt renommé började på gymnasiet då han gick Hotell- och restauranglinjen. Efter studenten har han jobbat världen över, bland annat hos den "elake kocken" Gordon Ramsey i London. Där fick han bland annat sig en rak höger. I somras öppnade han sin alldeles egna restaurang. Nu har den fått utmärkelsen ”New Restaurang of the year” av magasinet Falstaff Nordic.

Det är inte första gången som det regnar guld över Petter Johansson. 

2018 fick restaurang Franzén, som han då jobbade på, hela tre Michelinstjärnor.

I år var det alltså dags igen. Visserligen inga Michelinstjärnor, men denna gång handlade det om hans alldeles egna restaurang.

Ergo ligger i centrala Stockholm och öppnade i juni 2024. Petter beskriver matfilosofin som klassiskt fransk men med en egen twist.

Maten är en blandning av det klassiska franska köket, men med en personlig twist, säger Petter Johansson. "Bra råvaror är extra viktigt. Få kockar har lyckats göra något bra med kassa råvaror, men många bra kockar har också lycktas förstöra fina råvaror", säger han.
Maten är en blandning av det klassiska franska köket, men med en personlig twist, säger Petter Johansson. "Bra råvaror är extra viktigt. Få kockar har lyckats göra något bra med kassa råvaror, men många bra kockar har också lycktas förstöra fina råvaror", säger han.

Vilka tips har han då till hemmakocken som vill piffa upp sin vardagsmat?

– Smaka av! Och köp bra råvaror. Våga trycka till med framförallt syra och beska – men var försiktig med saltet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!