De startar nätverk för affärskvinnor

Hon var 18 när hon startade sitt företag. Nu, tio år senare, saknar hon fortfarande ett nätverk för kvinnliga entreprenörer och ledare i Linköping. Därför startar Linköpingsprofilen Maria Moraes (Mp) "Leona".

Nu startar Linköpingsprofilen Maria Moraes nätverket "Leona".

Nu startar Linköpingsprofilen Maria Moraes nätverket "Leona".

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-10-14 18:00

Maria Moraes är medveten om att det finns några nätverk som engagerar kvinnor inom näringslivet, men dessa upplever hon som ganska nischade till branscher. Hon vill starta ett nätverk som lockar kvinnor i alla åldrar, från olika branscher och från olika samhällsklasser. Entreprenör eller ledare kan vara både kvinnor som driver ett litet nystartat småföretag och de som är vd:ar på Saab eller Ericsson.

– Som företagare har jag rest mycket runt om i landet och sett många manliga nätverk överallt. Men aktiva kvinnliga blandade nätverk verkar bara finnas i storstäder. Därför har jag och min väninna, Lisa Johansson, grafisk designer som tidigare bott i New York, bestämt att starta nätverket Leona, säger Maria Moraes.

Maria driver nu ett konsultföretag inom kommunikation, som från början var allt från en enskild firma till ett föreläsningsföretag. Hon har hunnit med en hel del under sina 28 år. Parallellt med företagandet har hon även startat föreningen Unga kris i Linköping – Kriminellas revansch i samhället – och engagerat sig politiskt i Miljöpartiet samt bildat familj. Tidigare har hon varit ersättare i kommunfullmäktige, men i september kryssades hon in på personval för MP och nu är hon ordinarie fullmäktigeledamot. Hon sitter även i socialnämnden och geografiska utskottet för Skäggetorp. Maria Moraes bor inte i Skäggetorp, hon bor i Lambohov, men hon är uppvuxen i Ryd och brinner för förortsungdomar.

– Jag lämnade föreningen Unga kris i Linköping när jag engagerade mig politiskt, för att inte hamna i någon jävsituation, säger hon.

Engagemanget finns dock kvar både i hjärtat och i hennes företagande.

– För mig är det viktigt att entreprenörskapet är hållbart inte bara ekonomiskt utan ekologiskt och socialt också. Vi har undersökt på sociala medier intresset för Leona och det ser ut som om många kvinnor är intresserade. Min vision är att kvinnor i olika åldrar, från skilda branscher och samhällsskick ska lära av varandra, utvecklas som företagare och skapa affärsyta tillsammans, säger hon.

Att en sådan blandning av människor kan vara en väg till utveckling och framgång är Maria Moraes ett levande exempel på. Hon är numera en respekterad och etablerad föreläsare, entreprenör, politiker och förälder som bor i en villa och engagerar sig i många viktiga samhällsfrågor. För 15 år sedan kallades hon av media för "ledare för rånarliga" och "Sveriges yngsta rånare" efter att ha lett ett antal väpnade rån i Linköping. Det är preskriberat för länge sedan men erfarenheter från kampen att jobba sig upp och förståelse för mindre lyckligt lottade finns kvar.

Uppstartsmöte för Leona planeras i november i Linköping.

Läs mer:

Män som tafsar ett stort problem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om