Deras hem var en sanitär olägenhet

Smuts, fukt, dålig luft och ännu värre lukt, trasiga möbler och frilagda elanordningar som kan orsaka elstötar. Så såg det ut på ett boende i utkanten av Linköping där 26 barn och ungdomar som söker asyl vistas.

Ingen bra plats. 26 ungdomar och 14 anställda vistades i en miljö som beskrivs som vidrig.

Ingen bra plats. 26 ungdomar och 14 anställda vistades i en miljö som beskrivs som vidrig.

Foto: Anette Eriksson/Mostphotos

Linköping2017-07-12 17:45

Det var Olivia omsorg, ett privat företag från Stockholm, som på uppdrag av Linköpings kommun drev detta HVB-hem fram till sista juni i år. Ovanstående beskrivning av boendet är från en rapport som skickades till Linköpings kommun i början av juni. Det var ett av flera klagomål på Olivia omsorgs verksamhet i boendet som mejlades till kommunens omsorgskontor. Enligt samma rapport var arbetsmiljön för de anställda inte heller något vidare.

"Personalutrymmen var klart undermåliga. På frågan om raster så saknades både raster och måltidsuppehåll och arbetspassen kunde pågå upp till 37 timmar", står det också. Rapporten avslutas med slutsatsen att stället måste saneras:

"Hela boendet är en sanitär olägenhet, en plats där jag själv inte vill vistas, där jag inte vill att mina medarbetare vistas, framförallt ska barn och ungdomar inte vistas där. Jag har sett och upplevt en hel del, men utifrån målgrupp och bemanning så är det inte ok. Det är vidrigt."

LÄS MER: Områdeschefen svarar på kritiken

Det var Martin Eklund och fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud som tillsammans besökte HVB-hemmet i början av juni. Eklund beskrev vad han såg i ett långt mejl till omsorgskontoret. Martin Eklund är verksamhetschef på Råd och stöd, kommunal utförare av omsorgstjänster. Råd och stöd har tagit över verksamheten på HVB-hemmet efter Olivia omsorg. Därför besökte Martin Eklund stället.

– Jag ville själv få en bild över verksamheten och byggnaden som vi tar över och som vi ska fortsätta driva. Jag beskrev det som jag såg, säger Martin Eklund som vi möter utanför HVB-hemmet.

Det är första veckan i juli och saneringen på hemmet pågår för fullt. Vi ser hur trasiga saker kastas ut och att det städas. Men inga ungdomar syns ute. Enligt Martin Eklund är flera på sina sommarjobb, några är på olika sommarsysselsättningar och några är på sina rum.

– Vi har anlitat ett saneringsföretag. Vi började med saneringen av gemensamma utrymmen och sedan ska barnens rum ställas i ordning. Vi tar ett rum i taget eftersom det hade varit omständligt om allt gjordes på en gång och barnen hade varit tvungna att flytta någon annanstans. Övergång av verksamheten ska helst inte märkas, säger Martin Eklund.

Hur kunde det vara så illa på boendet här innan?

– Det kan inte jag svara på. Olivia omsorg och kommunens enheter, som ska kontrollera verksamheten, ska svara på det. Jag vet att vi själva på Råd och stöd, och arbetet vi utför, kontrolleras noggrant. Alla borde kontrolleras.

Han hoppas att boendet ska vara åtgärdat och bra inom en månad. Råd och stöd tog även över Olivia omsorgs personal på plats, 14 anställda, men man måste hitta en ny föreståndare eftersom den förra lämnade platsen.

Olivia omsorg vann kommunens upphandling 2015 och drev sedan dess tre boenden för ensamkommande flyktingbarn i Linköpings kommun. När antalet barn minskade stängdes många boenden både i Östergötland och i hela landet. Det kom också ett nationellt beslut att de boenden som ska finnas kvar ska drivas i kommunernas regi.

Därför fick Råd och stöd det här uppdraget i en direkt upphandling. Olivia omsorg skulle avveckla hela sin verksamhet i Östergötland 30 juni. Klagomål på Olivia omsorg började dock komma redan innan Martin Eklund besökte stället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om