Facit: Så mycket kostade boendet

60 lägenheter för demenssjuka som inte kan bo hemma. Daglig verksamhet för de som klarar av att bo på hemmaplan. Det är så det nya vårdboendet i Vallastaden ser ut. 133 miljoner kronor har det kostat.

Gångstigen i det närliggande skogspartiet har asfalterats för att underlätta för kortare promenader.

Gångstigen i det närliggande skogspartiet har asfalterats för att underlätta för kortare promenader.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-03-14 16:30

På torsdagen bjöd kommunens fastighetsbolag, Lejonfastigheter AB, in till visning av vårdboendet och det var en stolt projektledare i form av Joakim Danielsson som tog täten för gruppen av besökare.

– Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt nöjd. Jag har inte varit med från själva byggstarten, men det vi ser här i dag är ett fantastiskt hus med fantastiska möjligheter till bra vård, sa han.

Tina Jansson Carinci, verksamhetschef för boendet, höll med i alla delar.

– Ljusa och fina lokaler som helt har anpassats för den verksamhet som ska bedrivas. Till exempel ligger samtliga rum nära de gemensamma utrymmen som kunderna kommer att ha tillgång till. Det är inga långa avstånd över huvud taget, varken för personal eller för de som ska bo här och det känns verkligen tryggt.

Läs mer: Då pågick bygget för fullt

Den av stål rostfärgade fasaden döljer en huskropp som består av tre våningsplan med en totalyta på 5 400 kvadratmeter.

I entréplanet finns ett särskilt utrymme för daglig verksamhet med plats för åtta personer.

– Det är de som klarar av att bo hemma som kan komma hit och sysselsätta sig med olika typer av aktiviteter. Baka, gå promenader, titta på teve eller spela spel, säger Jansson Carinci som lyfter fram stigen i det närliggande skogspartiet som har asfalterats för att underlätta för just kortare promenader.

Inflyttningen sker i etapper, med start nästa vecka, och planen är att fylla huset med en avdelning i taget där varje enhet består av tio personer.

Den personal som ska arbeta vid vårdboendet har nyanställts, berättar Tina Jansson Carinci.

– Det handlar om ett 40-tal personer där merparten kommer att vara sysselsatt med vårdande arbetsuppgifter. Glädjande nog har vi en egen kock som kommer att laga all mat, säger hon.

Mickael Melki är den som kommer att basa i köksregionen och han lovar en satsning på i första hand husmanskost.

– Av erfarenhet vet jag att den typen av mat uppskattas mycket, säger han.

En nyhet är att varje lägenhetsinnehavare kommer att ha tillgång till en egen surfplatta där det ges möjlighet att till exempel lyssna på musik och titta på bilder.

– Två forskare kommer att vara kopplade till huset och en av deras uppgifter blir att titta på hur kunderna reagerar på den information som ges via plattorna, säger Tina Jansson Carinci.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om