Vid Spångerumsbron – den som i folkmun brukar kallas Golden Gatebron – ligger två koloniområden och ett gammalt villaområde, Spångerum. Här finns också ett stort fält efter det som en gång var Spångerums handelsträdgård, och det är där som Lennart Larssons företag, Larsson Offsettryck, vill stycka av tomter.
– Det handlar om 20 000 kvadratmeter. Vi har gjort olika förslag, alltifrån tolv stora villatomter till 32 radhus. I tio år har vi försökt driva igenom det, men det blir stopp hela tiden, säger Lennart Larsson.
Över 2 200 personer står i den kommunala tomtkön, en kö som vuxit snabbt på senare år.
– När jag läste om tomtkön i Corren tänkte jag att det här är ju inte klokt. Det finns hur många som helst som skulle vilja bo här vid Stångån, på promenadavstånd till staden. Och så får ingen bygga här, det är så synd!
Anledningen till att kommunen inte släppt igenom en detaljplan för bostäder på den gamla handelsträdgårdens mark är att den ligger för nära flygfältet. Marken ligger på fel sida av gränsen för flygbuller, och det gör den i än högre grad om start- och landningsbanan flyttas österut som planerat.
– Men det finns ju massor av gamla villor i Spångerum, alldeles intill vår mark. Jag har pratat med dem som bor där. Om de störs av något så är det Åtvidabergsvägen och Brokindsleden. Flyget är det ingen som klagar på. Jag tycker att det här borde gå att lösa på något sätt, säger Lennart Larsson.
Elias Aguirre (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, ser det som "mer eller mindre omöjligt" att tillåta bostadsbyggen i Spångerum.
– Det handlar om människors hälsa. De bestämmelser som finns nationellt är tydliga med att det inte går att bygga på hur bullriga platser som helst.
Men det bor ju sedan länge människor i området?
– Ja, det är helt enkelt hårdare regler i dag än vad det var när de villorna byggdes. Reglerna gäller bara för nybyggnation.
Vad skulle hända om ni gick emot flygbullerförordningen och släppte igenom en detaljplan med bostäder innanför bullergränsen?
– Då tror jag att länsstyrelsen skulle upphäva detaljplanen. De har i uppdrag att se till att bullerreglerna efterlevs.
Flygbuller har länge varit en faktor att ta hänsyn till när Linköping ska växa. På senare tid möjligheterna att bygga förbättrats.
– Med den nya bullerförordningen fick vi tydligare regler som gör det lättare för oss att bygga. Dessutom flyttas bullret längre ut från staden när Saab flyttar sin bana. Men det är ändå ett stort område öster om staden som påverkas. Spångerum är ett sådant ställe där det är svårt att hitta en lösning. Saab har dessutom i sin miljöansökan sagt att man vill kunna bullra mer i framtiden och vi vill inte försvåra för Saab att ha en flygverksamhet, det är ju jätteviktigt för Linköping, säger Elias Aguirre.
Väster om Linköping är det i stället Malmens flygplats som sätter begränsningar. Där är det juridiska läget oklart. Regeringen undantog militärflyg från bullerförordningen och försvaret hävdar en betydligt större bullerzon runt Malmen än vad man skulle haft om förordningen hade gällt även här. Den inställningen har samhällsbyggnadsnämnden beslutat sig för att utmana genom att testa en detaljplan med bostäder i Ryd, innanför bullerzonen.