"Har insett att det är en tillväxtbransch"

Innovationer, simulatorer och häftiga spelupplevelser. "Spelbranschen är en tillväxtbransch", säger Tomas Ahlström, ansvarig projektledare för LiU Game Conference.

Mikael Klingberg och Daniel Ny visade upp sitt spel "Punch Hard", där spelaren boxas med VR-glasögon på sig. Spelet släpps i vår.

Mikael Klingberg och Daniel Ny visade upp sitt spel "Punch Hard", där spelaren boxas med VR-glasögon på sig. Spelet släpps i vår.

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2018-11-28 20:30

Marschaller lyser upp den röda mattan som leder in besökarna till Kårhuset Kollektivet och spelkonferensen LiU Game Conference – ett mecka för den spelintresserade. Konferensen har gått från att 2010 vara en liten studenttävling till att i dag vara ett jätteevenemang med över 1 300 besökare och föreläsare från stora, internationella företag.

Läs mer: Rekordmånga kommer till spelkonferensen

– Regionen har länge legat på efterkälken när det gäller spelutveckling. Men de senaste åren har det satsats väldigt mycket. Många företag och organisationer har vaknat till liv och insett att det här är en tillväxtbransch, säger Tomas Ahlström, ansvarig projektledare för konferensen.

En bra spelutvecklare ska enligt honom kunna hantera avancerad teknik, men även berätta en historia.

– Teknik kan alla lära sig, men att skapa en upplevelse är svårare, säger Tomas Ahlström.

Läs mer: Centrumets succé – dubblar sin yta

Studenten Felix Westin låter besökarna prova hans flygsimulator som är under utveckling. I spelet flyger användaren ett Saabplan och för ett tag sedan visade han upp sin demo för just Saab, som blev väldigt imponerade.

– Jag blev jätteglad att de tyckte om den. Det återstår att se om Saab faktiskt kan och vill använda den till något, säger Felix Westin, som nu pluggar halvfart för att ha tid att göra färdigt simulatorn.

Narin Yousef och Valdemar Tove är på konferensen med sin demo till spelet "Corriden" – ett klassiskt äventyrsspel med reptiltema där samarbete är framgångsfaktorn. Narin och Valdemar är egentligen utbildade till kemist respektive lärare, men drömmen är att kunna försörja sig på spelutveckling.

Även SMHI deltar på konferensen.

– SMHI har som uppdrag av regeringen att klimatutbilda människor. Därför håller vi just nu på att utveckla ett spel, säger Eric Karlsson, spelutvecklare och konsult på SMHI.

Spelet utspelar sig i staden Väderköping, där användarens ställs inför tuffa klimatbeslut av kommunfullmäktige. Hur ska sjukhuset i Väderköping säkras när skyfallen ökar? Budgeten är begränsad och användaren ser tydligt hur han eller hennes val påverkar fem av FN:s klimatmål. Spelet rör sig tio år i taget framåt i tiden, och klimatriskerna och det förändrade vädret bygger på faktiskt data från SMHI.

– Spelet visualiserar konsekvenserna av ändrat klimat på ett konkret sätt, säger Eric Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om