I mars meddelade kommunen att man inte skulle förnya avtalet för hemtjänst med Attendo. Bakgrunden var att företaget under sommaren 2024 rapporterat en markant ökning i antalet arbetade timmar inom hemtjänsten i Lambohov. Från att i maj ha haft en genomsnittlig tid på drygt 30 timmar per brukare och månad, till att i juli ligga på över 50 timmar. I pengar motsvarade det ökade kostnader för kommunen på ungefär en miljoner kronor varje månad.
Efter att ha granskat verksamheten kunde inte kommunen hitta någon godtagbar förklaring till varför siffrorna dragit iväg så som de gjort. Därför beslutade man att avtalet med bolaget – som löper ut i april 2026 – inte skulle förlängas.
– Vi har haft återkommande brister, man har inte levt upp till avtalet, och därmed missbrukat förtroendet man fått från Linköpings kommun, sa Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, i mars.
Han förklarade att granskningen av företaget skulle fortsätta, och att det kunde komma ytterligare åtgärder längre fram.
Så har det nu också blivit. I förra veckan gick Linköpings kommun ut med att man kräver Attendo på drygt 10 miljoner kronor. Kommunen menar att mängden rapporterade timmar under perioden augusti 2024 till februari 2025 är så pass orimligt hög att det strider mot avtalet, och att de fakturerade beloppen därför ska betalas tillbaka.
I sin granskning har kommunen tittat närmare på 32 brukare. Man har då bland annat upptäckt att insatser, som att duscha eller hjälpa nån med maten, tagit betydligt längre tid än vad som annars är normalt. Saker som väntas ta en halvtimme har kunnat ta uppemot två timmar.
Attendo ska också i flera fall ha skickat två anställda i situationer där det egentligen bara behövs en. Dessutom ska företaget ha genomfört insatser utan att det funnits något myndighetsbeslut om att de skulle göras.
I vissa kommuner för vårdföretagen inom hemtjänsten betalt per insats enligt en fastställd mall. Om ett moment kräver mer tid än vad mallen räknar med, så får inte företaget betalt för den tiden. I Linköping får istället företagen betalt för all arbetad tid. Tanken är att det ska minimera risken för att personalen stressar igenom moment bara för att hinna till den utsatta tiden.
– Modellen bygger på ett ganska stort mått av tillit, medger Jonatan Hermansson.
– Men det vi har sett i fallet med Attendo är att det både varit insatser som inte funnits beslut på och att man fakturerat för mer tid än vad vi anser är rimligt.
Varför har de gjort så då?
– I det här läget vill jag inte spekulera i några motiv.
Han tillägger:
– Men man kan ändå konstatera att du får ersättning när du är hemma hos personer, men du får inte ersättning för tiden du åker mellan personer eller när du inte har nåt att göra alls. Så det är klart att om du vill fakturera Linköpings kommun så mycket som möjligt, så har du ju hellre personer hemma hos folk på väldigt långa pass, istället för punktvisa insatser så som hemtjänsten är tänkt att fungera.
Misstänker ni rentav något brottsligt?
– Det får den fortsatta granskningen visa.
Attendo skriver i ett pressmeddelande att man börjat gå igenom återbetalningskravet, men att man inte delar "kommunens syn på återbetalningsskyldighet". Man påstår att de granskade insatserna riktats till personer med "stora och ökande omsorgsbehov".
Några ytterligare kommentarer vill inte presschef på Attendo, Linda Bengtsson, ge.
– Vi har precis fått själva underlaget, och vi håller på att sätta oss in i dem, säger hon.