Ridvägar dras genom Vidingsjöskogen

Ryttare ska kunna rida utmed sammanhängande leder i södra delen av Linköping. Nu planeras ridstråk genom motionsområdet i Vidingsjö.

Motionsmöte. Löpare och hästar möts. Bilden är tagen på Djurgården i Stockholm.

Motionsmöte. Löpare och hästar möts. Bilden är tagen på Djurgården i Stockholm.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

LINKÖPING2017-11-18 12:00

– Det blir en bättre infrastruktur för uteridning i Linköpings södra delar, säger Anders Jörneskog vid kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.

I Vallaskogen, Ullstämmaskogen och Slaka-området finns redan goda möjligheter till uteridning. Sedan den stora ridanläggningen i Smedstad blev färdig är kommunens ambition nu att knyta samman stallen i Valla och Smedstad med privata stall i Stora Aska, Slaka och Ullstämma i en längre sammanhållen ridled.

– Idag har man inte möjlighet att ta sig mellan ridområdena med häst, säger Anders Jörneskog.

Grusade ridstråk har redan anlagts på åkermark från Smedstad och Tinnerö mot Slaka och Lambohov. Kommunen vill nu dra stråk genom skogarna i Vidingsjö till Ullstämma.

Flera insändarskribenter har oroat sig över vad som håller på att ske i Vidingsjöskogen. De bekymras över om ridvägar ska dras på spår och stigar som används av motionärer och hundägare. ”Hur kul är det att som löpare på motionsrundan trampa i hästspillning och kanske överraskas av ett möte med en grupp hästar. Vem blir mest rädd, löparen eller hästarna?” skriver en insändarskribent.

Anders Jörneskog konstaterar att löpare, vandrare, orienterare, klättrare i höghöjdsbanan och mountainbikecyklister redan finns i Vidingsjöskogen.

– Vi måste korsa de här stråken men ambitionen är att göra det på ett säkert sätt och inte blanda hästar, cyklar och löpmotionärer på samma spår om vi inte nödvändigtvis måste, säger han.

Det finns en preliminär plan för hur ridstråken ska dras. Utmed 2,5-kilometersspåret, 5-kilometersspåret och mountainbikebanorna kommer ryttare endast att korsa spåren på några ställen. Kommunen diskuterar nu med orienteringsklubbarna om dragningen av ridstråken förbi deras verksamheter.

Magnus Herberthson, ordförande för Linköpings Orienteringsklubb (LOK) tror att klubben och kommunen hittar en lösning där ridspåret inte dras alltför nära föreningens klubbstuga.

– Det är viktigt för att minska risken för incidenter och olyckor. Vi har ju till exempel många ungdomar som rör sig i skogen, och då allra mest intensivt nära LOK-gården, säger han.

Kommunens plan är att den sammanhängande ridleden med sina olika stråk är färdig att använda våren 2018. Till dess ska kommunen också göra en ridfolder med kartor och markeringar om var det är tillåtet att rida fram hästar i skritt, trav eller galopp med hänsyn till säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om