"Tär på kroppen att jobba så"

Det råder brist på sjuksköterskor i hela landet. På US i Linköping har bristen mer än en gång angetts som orsak till att vårdplatser stängts och att patientsäkerheten riskeras.

Linda Kjellman, specialistsjuksköterska med inriktning anestesisjukvård.

Linda Kjellman, specialistsjuksköterska med inriktning anestesisjukvård.

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2015-07-21 06:45

– Att få bestämma själv när, var och hur jag jobbar är en obetalbar förmån, säger Linda Kjellman som sa upp sig från en fast tjänst på US i Linköping till förmån för timanställning på bemanningsföretag.

De första åren som sjuksköterska var allt roligt och det var inga problem att leva för att jobba. Men så började livet utanför jobbet att pocka på.

– Umgänge med familj och vänner. Att vara ute, se dagsljus. Att kunna välja att hitta på saker när andra också kunde blev viktigare än jobbet. Jag vill jobba för att leva, inte tvärt om, säger hon.


LÄS ÄVEN: "Arbetsvillkoren är för dåliga"


Är du nöjd med ditt yrkesval?

– Att gå från jobbet och känna att jag gjort något för en annan människa det är en fantastisk känsla. För mig finns inga alternativa yrken, jag älskar mitt jobb.

Tär på kroppen

Varför bytte du arbetsgivare?

– Jag bad om att få dela min tjänst mellan intensivvårdsavdelningen och operation, men det fanns det inte utrymme för. Då tänkte jag om. Det tär på kroppen att jobba natt så mycket och att ständigt ställa om dygnsrytmen. Framför allt bytte jag för att få bättre arbetstider.

Är du nöjd med dina arbetsvillkor nu?

– Ja, det finns inget att klaga på. Jag har valt att vara timanställd för att få bestämma helt själv var, hur och när jag jobbar. Jag jobbar mest dagtid och inte övertid om det inte gäller liv. Ett lönelyft på 15 000 kronor i månaden är naturligtvis välkommet.


LÄS ÄVEN: "Vi får för lite återhämtning"


"Se över arbetsmiljön"

Finns det några nackdelar?

– Just nu jobbar jag på min gamla arbetsplats och där är nackdelen tidspressen och fokus ligger hela tiden på snabba byten och få igenom dagens operationsprogram i tid. Annars kan jag sakna kollegorna, att vara en i gänget. Att påverka på arbetplatsen finns det inga möjligheter till, man får ta seden dit man kommer men å andra sidan är det utvecklande att se andra verksamheter. Förresten gjorde personalbristen att förbättringsarbete inte prioriterades, när jag var fast anställd heller, patientarbetet gick före. Tryggheten av att vara fast anställd har jag inte men så länge sjuksköterskebristen består behöver jag inte oroa mig för att ha jobb.

Hur ska sjusköterskebristen lösas?

– Se över arbetsmiljö och arbetstider. Man vill komma hem efter jobbet och känna att man orkar leva också. Var lyhörd för individuella lösningar, alla passar inte i samma form. Patientperspektivet har förlorats. Det finns inte utrymme för att se hela människan. Se till att det finns möjlighet till löneutveckling.

Linda Kjellman

Yrke: Specialistsjuksköterska med inriktning anestesisjukvård

Ålder: 32

År i yrket: 8

Arbetsgivare: Bemanningsföretaget Centric Care

Arbetsplats: Just nu huvudsakligen anestesi- och operationskliniken på US samt Falck ambulans

Arbetstider: Efter överenskommelse

Lön: Gick upp 15 000 i lön vid byte av arbetsgivare.

Lång väg till att bli sjuksköterska

Tre års heltidsstudier vid högskola eller universitet (180 hp)

Specialistsjuksköterskan har studerat ytterligare ett till två år på heltid.

Medellönen i Östergötland är cirka 30 000 kr/månad, en högskoleingenjör med lika lång utbildning tjänar cirka 36 000 kr/månad i offentlig sektor.

Allt fler väljer att bli hyrsköterskor

Bemanningsföretagen betalar bättre och dess personal fyller bristen på sjuksköterskor på sjukhus och vårdcentraler. Region Östergötlands kostnad för bemmaningssjuksköterskor har tredubblats det första kvartalet 2015 jämfört med 2014, från 4 miljoner till 12 miljoner.

Vart tar sjuksköterskorna vägen?

Det utexamineras lite drygt 4000 sjuksköterskor varje år, det borde enligt Universitetskanslerämbetet täcka behovet. Först efter 2025 behövs fler än de som utbildas.

Ändå saknas de redan idag på sjukhus, vårdcentraler och inom äldreomsorgen. Vart tar de vägen?

Några orsaker som nämns i debatten:

De gör fel saker, en del uppgifter borde utföras av andra personalkategorier.

De söker jobb utomlands (cirka 1300 stycken söker årligen norsk legitimation.)

De lämnar vården på grund av dåliga arbetsvillkor och låga löner.

På Mälardalens högskola pågår forskning om vart sjuksköterskorna tar vägen efter att de utexaminerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om