"Vi får för lite återhämtning"

Det råder brist på sjuksköterskor i hela landet. På US i Linköping har bristen mer än en gång angetts som orsak till att vårdplatser stängts och att patientsäkerheten riskeras.

Samtal. Det brukar ligga en patient i sängen som jag pratar med, säger Emma Klingvall och skrattar.

Samtal. Det brukar ligga en patient i sängen som jag pratar med, säger Emma Klingvall och skrattar.

Foto: Robin Fornas

Linköping2015-07-21 06:45

Emma Klingvall har ett jobb som erbjuder ständig utveckling, men också är en källa till frustration. Sjuksköterskornas kompetens skulle kunna tas till vara så mycket bättre.

Hon ville hjälpa människor som har det svårt och hon ville jobba utomlands men fann att det finns mycket att göra på hemmaplan. Så hon blev kvar på samma avdelning där hon gjorde sin praktik under utbildningen.

Blev jobbet så som du drömde om?

– Nej, inget blir som man tror. Jag fick en chock över tempot och att kollegor har så olika syn på patienterna. Jag ville tro att man såg på patienterna mer som människor. Inte att man pratar om dem som ”hur mår 14-3” eller ”tar du hand om gallan”.


LÄS ÄVEN: "Arbetsvillkoren är för dåliga"


Vad är det bästa med jobbet?

– Jobbet innebär mycket problemlösning, snabba kast och snabba resultat. Det är självständigt, flexibelt, variationsrikt och man utvecklas hela tiden. Eftersom jag är handledare får jag se andra växa, det är något av det bästa.

Vad är det jobbigaste?

– Att se saker som inte fungerar men som är svårt att förändra, det är frustrerande. Det kan vara riktigt tröstlöst att jobba i en organisation som skulle kunna fungera bättre. Därför jobbar jag fackligt också. Jag vill vara med och påverka. Att vara otillräcklig för att det saknas resurser, tid och ibland ork är också jobbigt.

Är du nöjd med dina arbetsvillkor?

– Nej, arbetsbelastningen är för hög och vi får för lite återhämtning. Många orkar inte jobba på det här viset i längden. Jag tror det är en av anledningarna till att det är brist på sjuksköterskor i slutenvården. Jag är nöjd med min lön men generellt har vi långt kvar till jämställda löner. Ersättningen för obekväm arbetstid är för dålig.


LÄS ÄVEN: "Tär på kroppen att jobba så"


Vad har du för karriärmöjligheter?

– Bra.Vi kan få specialistutbildning på betald arbetstid. Jag har tagit en magisterexamen och det finns möjlighet att ta en master.

Hur ska sjusköterskebristen lösas?

– Organisationen ger oss inte rätt förutsättningar, den utgår från specialiseringar istället för att se till hela människan. De multisjuka kastas runt och på varje plats vill man bli av med dem så fort det går för att ta emot nästa. Vården behöver bli mer personcentrerad. Det är där vår sjuksköterskekompetens kommer in. Ta till vara den bättre. Bättre ersättning för att jobba på dygnets alla timmar och mer tid för återhämtning i schemat är också en nyckel.

Emma Klingvall

Yrke: Specialistsjuksköterska i kirurgisk omvårdnad

Ålder: 32

År i yrket: 8

Arbetsgivare: Region Östergötland

Arbetsplats: Kirurgisk akutvårdsavdelningen på US i Linköping

Arbetstider: Roterande schema under dygnets alla timmar, veckoarbetstiden är 36,2 timmar med minst 20 procent natt.

Lön: 30 300 kronor + ob

Lång väg till att bli sjuksköterska

Tre års heltidsstudier vid högskola eller universitet (180 hp)

Specialistsjuksköterskan har studerat ytterligare ett till två år på heltid.

Medellönen i Östergötland är cirka 30 000 kr/månad, en högskoleingenjör med lika lång utbildning tjänar cirka 36 000 kr/månad i offentlig sektor.

Allt fler väljer att bli hyrsköterskor

Bemanningsföretagen betalar bättre och dess personal fyller bristen på sjuksköterskor på sjukhus och vårdcentraler. Region Östergötlands kostnad för bemmaningssjuksköterskor har tredubblats det första kvartalet 2015 jämfört med 2014, från 4 miljoner till 12 miljoner.

Vart tar sjuksköterskorna vägen?

Det utexamineras lite drygt 4000 sjuksköterskor varje år, det borde enligt Universitetskanslerämbetet täcka behovet. Först efter 2025 behövs fler än de som utbildas.

Ändå saknas de redan idag på sjukhus, vårdcentraler och inom äldreomsorgen. Vart tar de vägen?

Några orsaker som nämns i debatten:

De gör fel saker, en del uppgifter borde utföras av andra personalkategorier.

De söker jobb utomlands (cirka 1300 stycken söker årligen norsk legitimation.)

De lämnar vården på grund av dåliga arbetsvillkor och låga löner.

På Mälardalens högskola pågår forskning om vart sjuksköterskorna tar vägen efter att de utexaminerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om