Kommunkontoret på Drottninggatan i Linköping ska renoveras samtidigt som antalet tjänstepersoner växer. Därför har chefen för förvaltningen förberett ett hyresavtal med Vasaparken AB som äger huset mitt emot.

Planen var att miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen skulle hyra 965 kvadratmeter på Djurgårdsgatan 1 till en årskostnad om 1,5 miljoner kronor. Avtalet skulle skrivas på fem år.

När summan överstiger 1 miljon kronor krävs dock ett beslut i kommunstyrelsen och där tog det på tisdagen tvärstopp.

Artikelbild

| Christer Johansson SD, ersättare för Jonas Andersson i kommunstyrelsen i Linköping

Det började med att moderaten Paul Lindvall hade invändningar.

– Vi är medvetna om att det finns behov, men vi vill ha en samlad redovisning kring administrationslokaler och i vår budget har vi lagt in en hel del besparingar, sa han.

Under kommunstyrelsens sammanträden är det oftast Paul Lindvall som har invändningar. Hans inlägg kan alltså beskrivas som väntat, han blir också så gott som utan undantag nedröstad av majoriteten som består av socialdemokrater, liberaler, och miljöpartister.

Då kom den första smällen.

Liberalernas ledamot Gunnar Broman gick emot sina koalitionspartner och höll med Paul Lindvall.

– Vi har diskuterat detta i partiet och vi yrkar också avslag. Jag råkar ju dessutom vara ordförande i Sankt kors (kommunägt bolag) och där kan man ordna fram 900 kvadratmeter inom fyra veckor, sa Gunnar Broman.

De lokaler som han syftar på finns på Westmansgatan i Valla.

Kristdemokraten Sara Skyttedal yrkade även hon avslag och tillfogade att hon gärna ser sänkta kostnader. Även Centerns Muharrem Demirok yrkade avslag på hyresavtalet.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Kristina Edlund, försökte övertyga församlingen om att det var ett enkelt ärende om att ordna vettiga arbetsplatser till de kommunanställda.

– Det är olyckligt att det blir politik av detta ärende, det finns ett stort behov hos samhällsbyggnadsförvaltningen, sa hon.

Trots att flera av hennes koalitionskollegor också talade sig varma för detta hyresavtal hjälpte det inte.

Och när Liberalerna spräckt samarbetet så riktades allas blickar mot Sverigedemokraterna.

Just denna dag var deras ordinarie ledamot Jonas Andersson frånvarande, han besökte sin framtida arbetsplats Sveriges riksdag. Hans ersättare, Christer Johansson, blev först osäker på hur han skulle ställa sig och ordförande Edlund erbjöd därför räddningen i form av en kort kaffepaus.

Därefter kom den andra smällen.

Vid voteringen hördes Christer Johansson som sista röst uttrycka ett klart och tydligt nej. Därmed blir det inget nytt kommunalt kontor på Djurgårdsgatan 1.

Var det blir istället återstår att se.