2018 var ett turbulent år på bostadsmarknaden, visar en undersökning som Fastighetsbyrån gjort där 500 mäklare runt om i landet deltog.

Frågan är nu vad som kommer att hända 2019.

Vi ringde runt till ett flertal byråer i Linköping och bad dem titta in i kristallkulan.

Svaren härifrån avvek inte särskilt mycket från varandra.

– Jag tror att marknaden under året kommer att likna 2018 i stora drag. Priserna kommer till stor del att styras av utbudet och här kan vi kanske räkna med en liten nedgång på i första hand mindre bostadsrätter, ettor och tvåor. Det har byggts väldigt mycket av den typen av lägenheter och det påverkar prisbilden negativt. Däremot tror vi att villorna kommer att ligga kvar på en stabil nivå, menar Johan Näsberg på Fastighetsbyrån.

Frida Flood på Svensk Fastighetsförmedling ser heller inte några större förändringar längs horisonten.

– På villasidan har vi sedan tidigare ett lågt utbud. Det gör att priserna inte kommer att gå ned, snarare tvärtom. Byggandet av bostadsrätter har däremot legat på en hög takt. Det kom ut väldigt många på ett bräde under 2018. I samband med det skedde en sättning i prisnivån. Nedgången kommer sannolikt inte att fortsätta, utan vi går förmodligen mot en marknad utan varken uppgångar eller nedgångar.

Läs mer: Här sjönk priserna mest

Henrik Arkelskog på Skandiamäklarna gissar att 2019 kommer att bli ungefär som 2018.

– Skillnaderna blir högst begränsade. Vi hade en tuff start med bostadsrätterna efter semestern med ett stort utbud. Situationen har inte förändrats nämnvärt, utan vi ligger kvar med många lägenheter och ganska få villor. Men vi ser inga större justeringar åt varken det ena eller det andra hållet.

Robert Svahn, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, menar att det är utbudet som till stora delar kommer att påverka prisbilden.

– Vi är inne i en lugnare marknad där det tar längre tid att sälja de objekt som ligger ute. 2019 kommer att präglas av detta med priser som inte sticker iväg, varken uppåt eller nedåt.

Marcus Piehl på Husman Hagberg ser inga tokrusningar i priserna framför sig.

– Bostadsrätterna gick ned under 2018. De kommer sannolikt att ligga kvar på den nivån. Villorna kommer heller inte att springa iväg utan vi kan troligtvis vänta oss en lugn penningmarknad även här.

Johan Rystadius på Mäklarhuset Gomér & Andersson ser ett snarlikt scenario framför sig.

– Vi kan förvänta oss en lugn start på året med en möjlig nedgång på bostadsrätterna, i mindre skala, och en stabil villamarknad, säger han.