Vändningen – efter föräldrarnas ilska

Beslutet att stänga två förskolor i Skäggetorp tas om från början. Föräldrars ilska fick förvaltningen att retirera.

Erik Östman (M) och Elias Aguirre (S) var med under mötet med föräldragruppen, här representerad av Hanna Fager.

Erik Östman (M) och Elias Aguirre (S) var med under mötet med föräldragruppen, här representerad av Hanna Fager.

Foto: Jennifer Berg Eidebo, Nathalie Wahlbeck

Linköpings kommun2019-10-18 15:40

– Vi börjar om ärendet och har en dialog med vårdnadshavare, säger Christel Horsak, skolchef med ansvar för förskola och grundskola.

I början av oktober fick föräldrar med barn på förskolorna Rågången och Klockaregården i Skäggetorp information om att förskolorna stängs och barnen flyttas till lokaler i Nygårdsskolan.

Det blev uppror i föräldragruppen och arga föräldrar bjöd in politikerna Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, och Elias Aguirre (S), vice ordförande, till möte.

Beslutet om Rågången och Klockaregården fattades inte av politiker den här gången men nämnden har tidigare, för flera år sedan, tagit beslut om att gå från många mindre förskolor till färre stora. Därför, menade nuvarande ordförande Erik Östman, var beslutet om Rågången och Klockaregården inget nytt.

Föräldrar ansåg dock att de fått dålig och sen information och nu väljer utbildningsförvaltningen att ta om ärendet från början.

– Vi skjuter på stängningen eftersom kommunikationen har varit bristfällig. Rektor och områdeschef ska träffa föräldrar och personal och lyssna in deras åsikter, säger skolchef Christel Horsak.

Synpunkterna kommer sedan att sammanställas och ärendet ska avgöras av barn- och ungdomsnämndens politiker på sammanträdet i december eller februari.

– Vi får se vilka synpunkter som kommer fram och så får politikerna fatta beslut efter det, säger Christel Horsak.

Förskolan Rågångens lokaler är i dåligt skick och kan på sikt inte fortsätta användas för förskoleverksamhet.

Karta: Skäggetorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!