Leanlink ska presentera nya sparförslag

Hittills har Leanlinks sparförslag fått nobben från de styrande politikerna. Nu ska fler förslag presenteras.

Besparingarna inom Leanlink ska inte gå ut över personalen, säger Niklas Borg (M), kommunstyresense ordförande.

Besparingarna inom Leanlink ska inte gå ut över personalen, säger Niklas Borg (M), kommunstyresense ordförande.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2020-01-13 06:00

När kommunstyrelsen sammanträder för första gången det här året så finns Leanlinks underskott med som första punkt på listan. 

Leanlink har tidigare presenterat sparförslag som en enig äldrenämnd sa nej till.

Enligt Leanlinks direktör, Anita Lhådö, ska man presentera en fördjupning i vad organisationen själva gör för att komma i balans och dessutom informera om de diskussioner som förs med beställarna om ersättningar.

Totalt handlade det om ett underskott på 37 miljoner. Organisationen har fått tillåtelse att gå med 15 miljoner i underskott under 2020 för att kunna visa en budget i balans under 2021. 

Men det har redan hänt en del, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M). 

– Vi ser att underskottet har minskat och jag tror att vi på mötet kommer att få veta vilka interna åtgärder man ska vidta för att vara i balans 2021.

Men trots att det är personalen som utgör den stora kostnaden så vidhåller Niklas Borg – precis som äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD) gjort tidigare – att det inte är på dem man ska spara.

– Det handlar inte om att personalen ska springa snabbare, utan snarare tvärtom; vi ska se till att personalen mår bra och kan vara på sitt jobb. Man måste jobba med sjukfrånvaron exempelvis, där ligger man en bit från målsättningen.

All verksamhet går inte heller att göra så mycket åt. I många fall är man bunden av avtal som ska följas.

– Men det är klart att vi måste ha en pågående diskussion mellan Leanlink och social- och omsorgsnämnden huruvida man levererar det man ska och inte mer, exempelvis. För det höjer kostnaderna.

Att vi i dag lever längre är ett faktum som förändrat mycket inom hemtjänst och äldreomsorg. Framtidens äldreomsorg visar inga tecken på att bli billigare. Snarare tvärtom. 

När hemsjukvårdsreformen genomfördes 2014 flyttades ansvaret för hälso- och sjukvård i hemmet, över från regionen till kommunen. Den reformen blev dyrare för kommunerna än vad man då räknat med eftersom fler vårdas i sitt hem och vården som ges blir mer och mer komplicerad. 

– I dag bygger hela hälso-och sjukvården på att fler ska vårdas hemma, säger Niklas Borg.

Med tanke på det tror han att diskussionerna mellan regioner och kommuner om vem som ska betala blir fler. De framtida kraven kommer att se annorlunda ut och ställa helt andra krav än tidigare, tror Niklas Borg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!