I måndags sa byggnämndens ordförande Thony Andersson (S) bestämt nej till en tillbakablickande granskning av bygglov. Det skedde efter att oppositionen (M och SD) och Villaägarnas riksförbund lyft att en extern granskning bör göras för att se om några fel har begåtts.
– Jag har tyckt att vi ska se framåt. Men jag har också pratat med många människor och den samlade bedömningen är att vi måste gå till botten och både titta på detaljplaner och tidigare ärenden, säger han nu.
Så ni har ändrat er sedan i måndags?
– Det här har varit en resa sedan ett och ett halvt år. Vi tar steg för steg. Det här en naturlig del, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (S).
Det gäller ärenden de senaste tre åren som fått avslag eller tagit väldigt lång tid som man nu kommer att gå igenom – med extern hjälp. Man kommer även ta stickprov i ärenden som har med kulturvärden att göra.
Kritiken har varit massiv både från medborgare och företagare när det gäller kommunens hantering av bygglov. Correns granskning har visat på ett stort antal fall, där sökande känt sig felbehandlade. En grupp har bildats som skapat och lämnat över en protestlista som 460 Mjölbybor skrivit under.
Kommunen ska nu starta en uppsökande verksamhet, enligt Cecilia Burenby (S):
– Vi vill göra en resa förtroendemässigt, därför ska vi ha dialogmöten med personer som haft kontakt med kommunen och en referensgrupp med företag och privatpersoner som tittar på hur kommunikationen fungerar gentemot kommunen, säger hon.
Det är de fem partierna i Handslag för Mjölby (S+C+L+KD+MP) som på onsdagen beslutade att satsa på flera riktade åtgärder för att återfå medborgarnas förtroende.
Det handlar om bättre bemötande från bygglov, mer transparens, öppenhet och delaktighet.
Fem konkreta punkter ska nu genomföras.
- Pengar till en extern granskning av tidigare bygglovsbeslut.
- Extern översyn av föråldrade detaljplaner som kan försvåra utveckling.
- Internutbildning av myndighetspersonal med fokus på service och bemötande.
- Dialogforum med företagare och medborgare som haft kontakt med bygg- och planprocessen.
- En testpanel med privatpersoner och företagare som går igenom ärenden med fokus på service och kommunikation.
Ska ärenden tas upp för ny bedömning?
– Det är viktigt att de som anser sig ha fått fel beslut hör av sig. Då kan man ta upp deras ärenden igen, säger Cecilia Burenby.
Eventuell omprövning av ärenden sker enbart på den sökandes egen begäran.
Stickprov ska tas på beviljade bygglov. Vad händer med dem?
– Det är för att se om det förekommit orimligheter när det gäller kulturmiljö, säger Cecilia.
Thony Andersson lägger till att han tror att det mesta som gjorts har varit rätt.
– Men har vi gjort fel ska vi ta lärdom av det.
Han menar att det funnits en tendens hos myndigheten att leta problem i stället för att fokusera på att lösa dem. Men det som är allvarligast är det låga förtroendet.
– Man ska kunna kontakta Mjölby kommun och vara nöjd med det – och vilja göra det. Som det är nu så är det ingen som gör det. Vi ska hjälpa kunden, det ska inte vara otäckt att kontakta en myndighet.
Kommer det här att räcka tror du?
– Om det inte gör det kommer vi fortsätta att skruva, vi kommer inte släppa det. Det upplever jag att kontoret är med på. Men det tar tid att ändra en kultur, säger Cecilia Burenby.
Oppositionen har ju krävt en sån granskning?
– Vi har varit kända i Mjölby för att vara eniga i politiken. M och SD har varit tydliga nu med att deras uppdrag är att gnälla, men vårt uppdrag är att hitta lösningar. Det är bra att Corren gjort den här granskningen. Då kommer ännu mer upp till ytan och då kan vi göra ännu mer åtgärder, säger Cecilia.
– Vi är helt överens i nämnden. Men nu börjar oppositionen på högre nivå att göra politik av det här, tillägger Thony Andersson.
Lars-Åke Pettersson säger att det är oppositionens roll att opponera.
– Majoritetens förslag på åtgärder dök upp lite hastigt under en punkt på dagordningen igår. Som ett svar på den interpellation (fråga) som vi lämnade in i måndags om just detta.
En fråga som M och SD ställt gäller om kommunen kommer att ompröva bygglovsärenden som fått en för strikt tolkning av kulturvärden.
Är du ändå nöjd med innehållet i beslutet som Handslaget tagit?
– I stora drag är det just det som vi efterfrågat, att man tar in en extern part.
Räcker det, eller kräver ni mer?
– Vi ska titta på formuleringarna lite mer noga, säger Lars-Åke Pettersson.
Har du något att berätta kopplat till granskningen? Tipsa gärna Correns reportrar - via mejl eller i vår krypterade chatt.