Stress, dålig nattsömn, huvudvärk, oro och ångest, sjukskrivningar, risker för patienter och personal som säger upp sig. Listan med brister i arbetsmiljön för sjuksköterskorna i kommunen är lång.
Nu får Mjölby kommun en rejäl bakläxa från Arbetsmiljöverket.
I ett beslut från 15 maj listas en rad åtgärder som ska genomföras. Vissa är mer akuta och ska vara genomförda före 10 juni. Annars riskerar kommunen få betala 50 000 kronor i straffavgift.
I april berättade Corren om att det råder en personalflykt bland sjuksköterskor på Mjölby kommuns hälso- och sjukvårdsenhet. Bakgrunden var en ökad arbetsbelastning som dessutom förvärrats efter att en ny organisation införts under 2024.
De berörda sjuksköterskorna jobbar inom kommunens hemsjukvård, särskilt boende, LSS och socialpsykiatri.
Tanken med den nya organisationen var att få bättre scheman, men i stället har arbetsbelastningen ökat. Även avvikelser i vården har ökat sedan förra året, vilket bekräftas både av skyddsombud och arbetsgivaren.
Ärendet hamnade hos Arbetsmiljöverket efter att Vårdförbundet gjort en så kallad 66a-anmälan.
– Beslutet går i linje med det vi har påpekat så det är inga nyheter för oss, och borde väl inte vara för arbetsgivaren heller, säger Anna Wolf, huvudskyddsombud.
Trots att bristerna i arbetsmiljön har funnits under en längre tid har inte arbetsgivaren agerat tillräckligt, enligt Arbetsmiljöverket.
En fjärdedel av sjuksköterskorna i kommunen har slutat sedan sommaren förra året.
Lösningen för arbetsgivaren har, och är fortfarande, att ta in hyrsjuksköterskor. Men det riskerar en sämre vård för patienterna genom att de får träffa många olika sjuksköterskor, enligt Vårdförbundet.
Verksamhetschefen Petra Stämneryd instämmer och säger att det inte här hållbart i längden.
– Vi har rekryterat sjuksköterskor, men det tar tid innan de är på plats, säger hon.
Ser du en risk att fler sjuksköterskor kommer sluta framöver?
– Det tänker jag att de får svara för själva hur de känner.
Men ni som ledning måste ändå kalkylera med sådana risker?
– Personalgruppen är rörlig, det får man räkna med, så ja, jag ser en risk med att folk slutar av en eller annan orsak.
Personal är trött och stressad, säger Vårdförbundet, håller du med?
– Ja, om Vårdförbundet upplever det så stämmer nog det.
Men ni har haft sjukskrivningar och många som sagt upp sig, är inte det en indikation på att det är dålig arbetsmiljö?
– Det har ju Arbetsmiljöverket skrivit i sin utredning och det har vi fått kritik för så det får vi ta till oss.
Men tycker du att ni har det?
– Ja, eftersom man upplever en dålig arbetsmiljö, så har vi en dålig arbetsmiljö.
Senast 1 oktober ska kommunen kartlägga sjuksköterskornas arbetsbelastning. Risker i arbetsmiljön ska åtgärdas, annars ska kraven på sjuksköterskorna minska eller så ska resurser tillföras, enligt Arbetsmiljöverket. Om detta inte åtgärdas måste Mjölby kommun betala 100 000 kronor i straffavgift.
Kan det bli tal om att utöka bemanningen totalt sett?
– Den dialogen för vi i så fall med Vårdförbundet, säger Petra Stämneryd.
Är det något som diskuteras?
– Det har jag inte någon kommentar till.
Med tanke på att sommarvikarier snart ska in i verksamheten kräver Arbetsmiljöverket att en del brister ska vara åtgärdade senast 10 juni.
Det handlar om att ta fram en prioriteringslista för sjuksköterskornas arbetsuppgifter. I den ska det framgå vad som ska prioriteras när tiden inte räcker till samt vem de ska kunna vända sig till när det krisar.
I beslutet har Arbetsmiljöverket påpekat att det inte handlar om att lista hur patienter ska prioriteras.
Kommer ni hinna åtgärda detta i tid?
– Det hoppas jag att vi hinner göra, vi jobbar intensivt med de punkter som Arbetsmiljöverket har gett oss, säger Petra Stämneryd.
Arbetsmiljöverket kritiserar även kommunen för att företagshälsovården, eller annan extern kompetens, inte kopplats in trots den pressade arbetsmiljön.
"Om detta beror på bristande vilja eller förmåga att åtgärda bristerna är inte helt klart", skriver Arbetsmiljöverket. Enligt Petra Stämneryd handlar det om hur dialogen sett ut mellan parterna.
Huvudskyddsombudet Anna Wolf förväntar sig mer konkreta åtgärder framåt:
– Det känns som att det är mycket bollar i luften, men än så länge har vi i alla fall inte sett några planerade åtgärder som vi bedömer kommer ha någon faktisk skillnad för arbetsmiljön.