Då kan biblioteket öppna helt igen

Framtiden för biblioteket i Skänninge har varit oviss efter problem med luftkvalité och Skänninge stadshotells plötsliga konkurs. Men nu hoppas Mjölby kommun kunna öppna helt till jul.

Biblioteket i Skänninge har delvis varit stängt i två månader, men nu hoppas Mjölby kommun att det snart ska kunna öppna igen.

Biblioteket i Skänninge har delvis varit stängt i två månader, men nu hoppas Mjölby kommun att det snart ska kunna öppna igen.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Skänninge2019-11-22 15:00

Sen den 10 september har biblioteket i Skänninge varit obemannat efter misstanke om problem med luftkvalitén för personalen. I väntan på åtgärder har besökare kunnat låna böcker via "meröppet" och fått service av personal som tillfälligt huserat inne hos turistbyrån. Men nu hoppas kultur- och fritidschefen Ulf Johansson att personalen snart kan flytta tillbaka till de gamla lokalerna på Vadstenagatan igen.

– Vi väntar på resultatet av en luftfuktmätning som undersökt om det funnits mögelsporer i luften. Vi hoppas att det ska ha kommit inom en vecka, i så fall är planen att biblioteket ska kunna vara helt öppet igen från någon gång i mitten av december.

Mjölby kommun hyr lokalerna av Skänninge stadshotell som för ett par veckor sen försattes i konkurs. Det har gjort att de som utfört arbetet med att åtgärda ventilationen inte har fått betalt för sina tjänster och därför inte heller har lämnat ut ett protokoll som Mjölby kommun har väntat på. I övrigt har konkursen av stadshotellet inte påverkat verksamheten, menar Ulf Johansson.

– Det som möjligen kan ställa till det är att vi inte har haft kontakt med konkursförvaltaren än. Vi skulle behöva säkerställa att all drift, som värme och vatten, fungerar som det ska innan vi flyttar tillbaka. Men jag kan tycka att det borde ligga i förvaltarens intresse också att se till att kommunen blir kvar som hyresgäster. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!