– Det stämmer inte. Vi har ett avtal med en akademi i Nigeria. Det är inte tillåtet att skriva ett avtal med en spelare som är under 18 år, säger IFK-managern Jens Gustafsson till Fotbollskanalen.

Det är nu ett drygt år sedan Ishaq Abdulrazaq, född 2002, dök upp på Östgötaporten första gången för att provspela med IFK Norrköping. Då imponerade den nigerianske talangen så pass mycket att "Pekings" ledning sedan välkomnat honom tillbaka vid flera tillfällen.

På grund av Abdulrazaqs unga ålder har man dock inte haft möjlighet att värva honom, men för några dagar sedan skrev sajten allnigeriasoccer.com att IFK ändå ska ha skrivit ett så kallat "pre contract" och att man därmed riskerar att straffas för att ha brutit mot Fifas regelverk. Allnigeriasoccer.net hävdar vidare att Ishaq Abdulrazaq även själv sagt att han skrivit på för "Peking".

– Jag har sett artikeln och det känns nästan som att det är planterat av någon. Det finns möjlighet inom regelverket att göra den här typen av ”pre-contract”. Men då måste det finnas ett par kriterier som måste vara uppfyllda. Jag kan inte gå in i detalj för jag är inte så hemma på det. Jens Gustafsson, manager i IFK Norrköping, känner till de här detaljerna mycket bättre. Men det finns en gråzon i det här kring vad som gäller kring spelare som är under 18 år och är från icke EU-land - och ett regelverk kring det. Det finns möjlighet att bjuda in dem till träningssessioner i olika perioder. De här "pre-contracten" är ofta mellan akademierna och klubben som sedermera kommer att ”sajna” (spelaren). Men jag är inte hemma på regelverket exakt. Jag vet att när vi upprättade det här ”pre-contractet”, som i sig inte är några konstigheter, var vi väldigt noggranna ur fotbollsjuridisk synvinkel. Vi känner oss väldigt trygga i det, säger IFK:s ordförande Peter Hunt till Fotbollskanalen.

När Fotbollskanalen pratar med Jens Gustafsson förtydligar han att det finns ett avtal med akademin i Nigeria, men inte med spelaren.

– Vi har ett avtal med en akademi i Nigeria. Det är inte tillåtet att skriva ett avtal med en spelare som är under 18 år. Vi följer hans utveckling, dels när han är här och dels när han åkt hem. Det är alltför tidigt att bedöma en spelare mer än så i så pass ung ålder, säger Gustafsson till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Beskedet rörde IFK-scouten till tårar

LÄS MER: Därför kan IFK inte kontraktera talangen