LÄS MER: Klart: Stjärnan stannar i LHC

LÄS MER: Allsvenske forwarden om LHC-intresset

En märklig säsong med en allvarlig axelskada och en historisk semifinalplats för Lausanne i slutspelet tog slut för någon vecka sedan. När vi når Jonas Junland under fredagen är han uppe i de schweiziska bergen för att åka skidor och i helgen väntar hemresa till huset i Ljungsbro.

– Nu känner jag bara att det ska bli skönt att komma hem, slå sig ned i soffan och slappna av lite. Det behövs efter en lång säsong. Sedan ska jag ställa frågan om jag får vara med och träna med LHC, säger han.

Hur mår kroppen?

– Jodå. Det var väl inte helt hundra när jag kom tillbaka, men det var värt att chansa och allt gick bra. Skruvarna och plattorna i axeln får sitta kvar en säsong till innan jag tar bort dem.

31-åringen har kontrakt med Lausanne även över nästa år, det är ingen hemlighet att LHC vill ha honom tillbaka så fort som möjligt efter det och att intresset är ömsesidigt. Med Niklas Persson som nyutnämnd general manager ökade av allt att döma möjligheterna ytterligare.

Junland är noga med att inget lova, men säger:

– Jag vill inte spekulera så mycket om det redan nu, men att det är mer än 50 procents chans att det blir LHC efter nästa säsong...det kan jag säga. När "Pajen" ringer numera vet man inte riktigt om han hör av sig som vän eller som sportchef. Haha.

Det kan inte bli aktuellt med LHC redan nu?

– Jag har kontrakt med Lausanne och det är de förutsättningarna som gäller.

Sina vana trogen håller Linköpingskillen bra koll på moderklubben och gillar förändringarna som gjorts på slutet.

– Jag är jätteglad för Niklas skull och tror att det blir jättebra för LHC. Spännande med Bert Robertsson som tränare också. Nu har jag inte pratat med så många, men jag tror att det är rätt att ändra riktning och ta en liten annan väg, säger Jonas Junland.

Det var strax före jul som förre LHC-backen fastnade med skridskon i isen på träning och bröt nyckelbenet på tre ställen. Det blev ett par månaders vila innan han mer eller mindre lagom till slutspelet kastades rakt in i laget igen.

Lausanne gjorde det bra, men föll med 4–1 i matcher mot Zug, där LHC-bekantingarna Dan Tangnes är tränare och Garett Roe ledande spelare.

– Tufft att kastas in i hetluften på det sättet, men det gick bra. Vi hade kunnat göra det något bättre mot Zug, men det blev lite soppatorsk efter en tuff kvartsfinal, säger Junland, som själv svarade för sju poäng på tolv slutspelsmatcher.

I torsdags inleddes förresten finalserien i Schweiz – och Tangnes & Co fick en drömstart med 4–1-seger i första matchen mot Bern. Zug har inte vunnit schweiziska mästerskapet och törstar efter en stor framgång.