LÄS MER: Astbrant: "Måste rannsaka mig själv också"

Det är laget före jaget som det heter när gruppen ska stärkas. Individerna ska få utrymme, men det är som lag som Libk mest behöver utvecklas.

– Vi var lite ojämna. Det handlar om gruppdynamik och att kunna samarbeta under pressade situationer. Vi ska försöka utmana spelarna i de situationerna, där behöver vi ett nytänk, säger Libks tränare Johan Astbrant som går in i sin sjätte raka säsong som huvudansvarig för laget.

Artikelbild

| Kickoff. 20 spelare som är redo för det första "ispasset" i Linköpings sporthall inför SSL-säsongen 2019/2020. En ny resa har startat för Libk.

Libk gjorde en bra serie i vintras och satte nytt klubbrekord i poäng. Men det är slutspelet man minns och där åkte Linköpingslaget ut direkt, 1–4 i matcher mot Dalen.

Det tog slut snabbare än vad många hoppats på.

– Vi har analyserat olika delar från den gångna säsongen. Det är väl det svenska tänket att prata om det som varit dåligt, säger Johan Astbrant.

Målet nu nästa säsong?

– Vi är ett stabilt topp fyra-lag nu och vi har varit i final och semifinal. Vi vill vara en utmanare till de bästa, men vi jobbar också med utveckling där vi har en miljö som utbildat spelare både till landslagen och till SSL, menar tränaren.

LÄS MER: Krönika: "Dalen var överlägset som lag"

Libks spelare och ledare hade ett tre timmar långt möte i ett konferensrum på ett hotell på söndagen. Det var startskottet på säsongen.

Efter att Libk efter flera säsonger tappat bärande spelare, senast backarna Anton Karlsson och Martin Hovlund, är fokus nu att bygga en ny kultur i laget och finna nya stöttepelare. En ny lagmaskin ska skapas.

– Vi ska alltid jobba hårt och sträva efter att ge tillbaka, till publiken och till ideella krafter, säger Johan Astbrant.

Kravbilden på spelare blir nu att vara öppen för förändring. Att inte vara i sin egen bubbla utan utgå från laget med rätt passion och drivkraft. Det ska vara blod, svett och tårar, enligt tränaren.

I ledarstaben har tränaren Antti Tarviainen flyttat hem till Finland och Libk söker där en ny tränare till farmarlaget FBC i ettan.

Ledarstaben i SSL har fått ett nytillskott, fystränaren Dan Karlsson. I övrigt har Astbrant vid sin sida Martin Laakso, Joel Forstén, Christer Norwald, Marcus Egelstig och prestationscoachen L-G Danielsson.

Från och med måndagens första golvpass så kör Libk sex gånger i veckan fram till premiären i september. Det blir innebandy två gånger och i övrigt bland annat gym, sandlöpning och skogslöpning.

– Skönt att alla är samlade igen. Semestern har gått fort, men jag har längtat efter det här, säger Oskar Seth som i veckan åker på landslagsläger ihop med Oskar Hovlund.

– Det här är starten på en utveckling för mig. Vi är ett topplag, bra på allting, tycker Eddie Holgersson, nyförvärvet från Ledberg.