LÄS MER: Säsongen är över för Libk

LÄS MER: Krönika: Dalen överlägset som kollektiv

Tränaren i Linköping IBK hade som många andra hoppats att få en uppleva en ny SM-final i Globen.

Det blev inte så.

Det blev 1–4 i kvartsfinalen mot Dalen och färdigspelat redan nu.

– Med alla känslor som dyker upp efter uttåg börjar det alltid snackas om att "nu måste de ske förändringar". Det ska bytas tränare och det ska bytas en massa annat. Men vi måste se nyktert på det och kan inte basera en säsong på tre veckors spel. Vi slog poängrekord i serien och har gjort mycket som varit bra, säger Johan Astbrant.

Men det är slutspelet som sätter betyget.

– Jag vet. Det handlar om att gå långt där och att bedömningen kommer därefter. Alla är lika besvikna på det här, men vi slår poängrekord i serien och har många unga spelare som inte är vana att vara i sådana här situationer.

– Jag kan inte säga att vi har ett dåligt lag eller att vi har dåliga tränare. Föreningen har också gett oss grymma förutsättningar. Alla lag är tuffa och det fungerade helt enkelt inte. Möjligt att vi prickade en jävligt bra form lite för tidigt. Det går många tankar.

Artikelbild

Hur ser du på ditt ansvar?

– Det är klart att jag måste rannsaka mig själv också. Kunde vi ha gjort något annorlunda? Alla måste gå till sig själva först. Vi har ingenting att skylla på.

Det finns en del som du tycker att mixtrat för mycket med laget.

– Vi försökte hela tiden hitta nycklar och konstellationer som fungerade. Vi är ett lag som ska kunna spela med alla spelare och jag tyckte också att det gav en del injektioner. Som att tredjefemman gjorde 3–0 i första perioden nu.

Det är klart att det är jättebra att de gör tre mål. Men är det inte andra som ska vara bäst?

– Jag förstår vart du vill komma. Man kan alltid ha en drömbild framför sig att de spelare som är värvade för att göra skillnad ska ta ett steg till, men man kan inte alltid förvänta sig det. Kollektivt räckte vi inte riktigt till i den här matchserien, säger Johan Astbrant.

Nu väntar några dagar ledigt innan det är återsamling för diverse fysiska tester för att i sin tur få analysmaterial inför kommande sommarträning. Enligt våra uppgifter är en back av klass klar, men parterna har kommit överens om att inte gå ut med det förrän hans nuvarande lag spelat färdigt. Nyckelbackarna Anton Karlsson tvingas att sluta och Martin Hovlund gör det förmodligen också.

– Vi behöver se över truppen. Det är några äldre som slutar och det gör att vi kan bygga en lite annan kultur med diverse saker. Det kommer alltid att bytas ut någonting efter en säsong, säger Johan Astbrant, som har fortsatt kontrakt med klubben.