LÄS MER: Skyttekungen klar för Libk

– Vi hoppas att folk ser det här som en signal att vi är en klubb som vill någonting, säger han. Jag tror att folk nu förstår att vi verkligen vill ta upp kampen med de två stora i ligan, Falun och Storvreta.

Vi träffar honom och tränaren Johan Astbrant, dagen efter att värvningen offentliggjorts, men också dagen före det som kan vara säsongens sista match. Falun väntar på bortaplan på onsdagskvällen, en match där hemmalaget kan slå in matchbollen. Eller en match som vid vinst för Libk tar matchserien hem till Linköping igen på fredag.

Artikelbild

| Johan Fredriksson, team manager i Libk, gjorde häromdagen klart med skyttekungen Max Wahlgren. Och fler starka namn kan vara på gång in i truppen.

– Vår inställning är givetvis att få matchserien att leva vidare. Vi vill väldigt gärna spela fler matcher, säger Johan Astbrant.

För det krävs dock något utöver det vanliga säger han. Libk har förlorat de tre senaste matcherna och är i brygga.

– Om man ska se på det med lite större perspektiv så har vi spelat sex matcher mot Falun den här säsongen, vunnit två och förlorat fyra. Tidigare gick det väl typ åtta säsonger från det att vi vann mot dem. Så jag känner att vi är på rätt väg.

Han fortsätter:

Artikelbild

| Libk har förlorat tre raka matcher mot Falun. På onsdagskvällen kan säsongen vara över.

– Det har varit små marginaler och jämna matcher där de hittat vägar att vinna på ett bättre sätt än vi. De har en betydligt större rutin i sitt lag, man får inte glömma att fem-sex av våra spelare lirar sitt första slutspel. Sånt ger utslag i längden.

Hur som helst är förberedelserna inför nästa säsong redan igång. Den första värvningen är redan i hamn, och det kan komma flera.

– Vi pratar med tre-fyra spelare till och har förhoppningar att kunna knyta till oss flera av dem.

Vad är det för typ av spelare?

– Några som kan spetsa till vårt lag, säger Johan Astbrant. Men ju närmare toppen man kommer, desto mindre blir utbudet. Det är ju lättare att hitta spelare för att hänga kvar eller ta sig till slutspel, det är betydligt tuffare att värva för att vinna guld.

Johan Fredriksson berättar att föreningens sportliga målsättning är några år gammal och att man då satte upp ett mål att vara ett lag som ligger stabilt bland topp fyra. Och där är man nästan nu.

– De senaste fyra åren har vi snittat en placering på 4,7 i grundserien. Och dessutom gått till två finaler, blivit utslagna i sjunde och avgörande kvartsfinal i fjol och spelar minst semifinal nu. Och vi har tagit tre medaljer, säger Johan Astbrant.

Någon ny uttalad målsättning finns inte nedskriven, men Johan Fredriksson säger att det arbetet är på väg att påbörjas.

– Kraven och målsättningen ökar ju bättre man blir och med det också både möjligheter och svårigheter. Det går liksom hand i hand. Har vi varit i final två gånger vill vi givetvis dit igen, men den här gången för att vinna.

Han säger också att klubben noga följer utvecklingen med den elitlicens som införs i innebandyn till kommande säsong. Där har förbundet infört olika delar under flera år, för att i höst tvinga klubbarna att följa den fullt ut.

– Det vi vet är att åtta klubbar har visat att de klarar licensen fullt ut, och vi är en av dem. Fyra klubbar måste justera sina verksamheter en aning, medan två faktiskt var konkursmässiga. Vilka två det är vet vi dock inte ännu. Men för oss är det oerhört viktigt att sköta våra kort så vi får spela vidare i högsta serien.

Med värvningen av Max Wahlgren, det är inte så att ni satsat alla pengar på en spelare?

– Inte alls. Vi jobbar inte så. Vi har en intern lönestege i laget och han kommer ligga i paritet med fem-sex andra toppspelare i laget.

Johan Astbrant:

– Vår spelarbudget är väl ungefär hälften av de stora lagens, runt 2 miljoner mot 3,5-4 miljoner för flera andra. Ser man det så är det bra av oss att ändå vara med och slåss högt upp varje år.

Och än är inte loppet kört. Det kan fortfarande blir fyra matcher till och SM-guld.

Glöm inte det.