Söndagens val var ett historiskt val på många sätt. Efter decennier med nästintill socialdemokratiskt maktmonopol är deras ställning som statsbärande parti bruten. Ett annat Sverige har visat sig vara möjligt och den borgerliga alliansen fortsätter styra Sverige. Men valet var också historiskt därför att det för första gången nu kommer att sitta ett öppet främlingsfientligt parti, som till skillnad från Ny Demokrati har sina rötter inom Vit Maktrörelsen.

Men detta är demokratins spelregler. Sverigedemokraterna har i Linköping fått drygt 4 000 röster i riksdagsvalet. Det betyder att 4 000 Linköpingsbor gjort ett aktivt val och använt sig av sin demokratiska rättighet. Det går inte att göra annat än att respektera dessa Linköpingsbors rätt att välja vilket parti de vill.

Tyvärr så upplever jag nu en politisk hysteri. Det verkar som att hela det politiska systemet har avstannat och all kraft förväntas läggas på att bekämpa Sverigedemokraterna. Jag delar inte den uppfattningen. Jag delar inte den hets som nu bedrivs mot detta parti.

Jag tror inte det finns många punkter i Sverigedemokraternas partiprogram där jag delar deras uppfattning. Och deras grundläggande syn på mänskliga rättigheter och alla individers frihet är så långt från mitt eget partis värderingar som det bara går att komma. Men det utesluter inte att jag samtidigt försvarar deras rättighet att uttrycka nästintill vilka åsikter de vill.

Tyvärr så upplever jag det politiska klimatet nu som att det nästan verkar vara tillåtet att använda vilka metoder som helst för att motverka partiet. Och däri ligger dilemmat. Om vi övriga partier gör avkall på de mest fundamentala demokratiska värderingarna då har vi redan förlorat. Om vi inte respekterar att yttrandefriheten gäller för alla vad är då demokratin egentligen värd?

Sverigedemokraternas intåg i rikspolitik samt fullmäktige i Linköping är en nyttig väckarklocka för oss alla. Vi tvingas nu konfrontera våra egna fördomar och toleransens gränser sätts på prov. Min förhoppning blir nu att alla mina politiska kollegor står upp för yttrandefriheten och respekterar de Linköpingsbor som röstat på SD. Jag kommer inte ägna kommande fyra år åt Sverigedemokraterna. Men däremot kommer jag lägga allt mitt krut på att träffa de som röstat på partiet. Jag vill övertyga dem om att ett Sverige byggt på intolerans är ett fattigt Sverige och att det inte är förenligt med vår stolta historia.

MUHARREM DEMIROK (C), KOMMUNALRÅD, LINKÖPING