Tack för svaret från miljökommunalrådet Rebecka Hovenberg den 2/2 gällande mitt inlägg 29/1 under rubriken ”På väg mot klimatmålet?”.
I artikeln skriver miljökommunalrådet att Tekniska verken och Lejonfastigheter driver ett projekt för att ta tillvara överskottsenergin från ishallarna. Det kan ju verka intressant, men det enklaste och effektivaste är att återvinna kylmaskiners överskottsvärme på 35 grader till simhallens badbassäng med en temperatur på 28 grader. Om Tekniska verken ska använda överskottsvärmen behövs högre temperaturer. Så någon överskottsvärme från kylmaskiner till andra fastigheter via fjärrvärmesystemet är omöjligt.
Fjärrkylan består av kallvatten som håller lägst 7 grader, vilket inte räcker för att frysa is. Det finns teknik att producera is med fjärrvärmedriven kylmaskin, då blir det ännu mer överskottsvärme.
Vid Ebbepark ska det borras för geoenergi. Om det nu ska göras en energiåtgärd för Ebbepark, varför inte då göra den där det är lättast och effektivast, koppla ihop nya simhallen med ishallarna.
Det viktigaste vid arbete med klimatmål och energianvändning är lösningar där anläggningar uppförs så energieffektiva som möjligt, i det ingår att vid tillgång till överskottsenergi, ska den användas. Simhallen ska finnas i minst 60 år.
Vad är då det årliga värdet på överskottsvärmen? Har någon räknat på detta?
Kommunalrådet Jakob Björneke påpekade att badsjön måste stängas även för övrig byggnationen på Folkungavallen. Är detta verkligen sant? Då Stångåstaden uppförde bostäder vid parkeringen mellan badsjön och S:t Larsgatan så var den aldrig stängd!
Socialdemokraterna har ”låst fast sig” vid ett skrytobjekt som dessutom håller på att krympas efter varje kostnad entreprenören presenterar. Det är viktigare med ett tjusigt utförande än ett bra innehåll och framtida låga driftkostnader
Undertecknad arbetade med att utveckla fjärrkylan och fjärrvärmen vid Tekniska verken 2001–2013.
Lars-Ove Gustavsson