De är bestörta, bekymrade och förvånade. Så reagerar politikerna i Region Östergötland på Correns granskning. Ingen av de tillfrågade politikerna kände till att patienter kan testas i smyg på vårdcentralen. Inte heller visste de att följden kan bli att patienter får en missbruksdiagnos av en läkare de aldrig träffat.
– Jag ser allvarligt på det här och tycker vi ska sätta stopp för peth-tester som görs utan dialog. Det är oroväckande att patienter kan få en missbruksdiagnos och bli anmälda till myndigheter utan att ens ha blivit informerade om att ett alkoholtest tagits, säger Lena Micko (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Jag är bekymrad över det som framkommit i er granskning. Grunden i dessa påståenden är gravt allvarliga, säger Monika Broman (L).
– Som patient ska du aldrig behöva oroa dig över att en vanlig hälsokontroll kan sluta med att Transportstyrelsen på vaga grunder fråntar dig körkortet. I värsta fall kan det handla om jobb och försörjning, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Region Östergötland styrs av M, KD och L med stöd av SD. I frågan om de hemliga peth-testerna är de även eniga med oppositionspartierna – uppgifterna som framkommer i granskningen är problematiska. Flera framhåller risken för att patienterna förlorar tilltron till vården.
– Det är problematiskt om patienter inte informeras om att de testas för peth, vilket kan leda till en brist på förtroende för sjukvården. I värsta fall att patienter undviker vården av rädsla, säger Fredrik Sjöstrand (M).
I Region Skåne har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att kartlägga hur peth-prov används inom regionen. Nu vill Miljöpartiet att Region Östergötland ska göra likadant.
– Jag ser gärna att Region Östergötland granskar – på samma sätt som man gör i Region Skåne – om dessa tester utförs etiskt och medicinskt korrekt, säger Margareta Fransson, gruppledare för MP.
Även SD är inne på regionala åtgärder.
– Med hänsyn till de uppgifter som Corren redovisat anser jag att vi på regional nivå behöver säkerställa att peth-prover inte tas utan patientens vetskap, säger Rina Blomberg (SD).
Just nu pågår en process för att se över uppdragen till alla regionens vårdgivare. M och KD – som båda ingår i styret – utesluter inte att det kan bli fråga om ändringar i uppdragen för primärvården med anledning av uppgifterna som framkommit i Correns granskning.
– I Region Östergötland får vi följa frågan och se över om det kan komma att innebära några förändringar eller förtydliganden i uppdragen till våra vårdgivare, säger Annicki Oscarsson (KD), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Politikerna är eniga i att det inte finns några politiska direktiv i den här frågan. Flera framhåller att patientlagen är tydlig med att patienten ska informeras.
– Det finns inga politiska beslut som säger att peth-prover ska tas i smyg eller utan information. Däremot har primärvården ett viktigt uppdrag att arbeta förebyggande mot alkoholmissbruk, men det ska alltid ske i dialog med patienten, säger Lena Micko (S).
Att olika vårdcentraler har olika arbetssätt är i sig inget konstigt, det är alla partiers företrädare överens om. Men de framhåller samtidigt att det är viktigt med respekt för den enskilda patientens integritet och att det blir problematiskt när vården är ojämlik.
– Skillnaderna beror troligen på varierande rutiner samt olikheter i erfarenhet och tolkning av regelverket hos enskilda läkare. Det kan vara så att vissa läkare är obekväma med att informera patienter om peth-tester, vilket också kan påverka hur testerna genomförs, säger Rina Blomberg (SD).
Med anledning av medierapporteringen kring peth-prover har Transportstyrelsen inlett en tillsyn av regelverket och informationen de går ut med till läkarna. De nya reglerna väntas vara på plats under andra halvan av 2025. Tillsynen välkomnas av politikerna i Region Östergötland.
– Transportstyrelsen behöver ha bättre grund för sina beslut, riktlinjerna behöver justeras. Centerpartiet trycker på nationellt för att pausa regelverket. Det är inte rimligt att förlora både körkort och jobb efter enbart ett blodprov, säger Kerstin Sjöberg (C).