Planen var att Kungsvägen skulle vara färdigbyggd så att den kunde öppnas igen i år. Men av flera skäl kommer det att ta längre tid än planerat.
Först sköt kommunen upp starten av ombyggnation från november till januari med hänsyn till julhandeln. Kommunen fick då betala 578 000 kronor extra till entreprenören som kompensation.
Dessutom har en del andra problem dykt upp efter att grävskopan sattes i backen. Det gör att byggarbetet i gatan kommer att pågå under årets jul- och nyårshandel.
Sofia Westman är projektledare på Mjölby kommun för ombyggnationen:
– Först hade vi räknat med att arbetet skulle ta ett år, men det var innan vi hade en entreprenör på plats som hade kunskap om det faktiska utförandet. Sedan har vi förlängt tidsplanen på grund av oförutsedda markförhållanden och för att arbetet krävde den tiden, säger Sofia Westman, projektledare för ombyggnationen av Kungsvägen.
Corren har tidigare rapporterat om den påverkan som Kungsvägenprojektet har på trafiken i innerstaden. Den ökade trafikmängden på Burensköldsvägen påverkar även Räddningstjänsten som inte hade räknat med så stor belastning på en av deras viktigaste utryckningsvägar.
I sociala medier, däribland lokala grupper på Facebook, diskuteras nu frågan flitigt efter Correns artiklar. Några Mjölbybor tror att det kan bli bra när det väl är klart på Kungsvägen, medan andra tycker att det är slöseri med skattepengar. Andra diskuterar att ombyggnationen drabbar företagare ekonomiskt och är oroade över trafiksituationen. Ett företag har satts i konkurs, vilket vi tidigare har berättat om.
Nu får Mjölbyborna alltså räkna med att det kommer fortsätta vara stökigt i city en tid framåt.
– I den etapp vi är i nu, mellan Smedsholmen och Magasinsgatan, så har vi stött på berg som vi inte visste om och som vi var tvungna att spränga. Men det ska vara klart nu, säger Sofia Westman.
När under nästa år beräknar ni att det ska vara klart?
– Det kan jag inte säga nu, jag nöjer mig med att säga under 2026.
Vad kan du säga om det arbete som pågår där just nu?
– Först gör vi VA-arbeten, alltså byter ut ledningar för spill- och dagvatten. Det är det arbetet som görs längst ned i marken. Sedan bygger vi oss uppåt i gatan för att dels lägga markvärme och nya ytskikt tillsammans med plantering av träd och grönska.
Politiska partier i Mjölby kommun är eniga om ombyggnationen av Kungsvägen. Men det riktas kritik mot trafikmätningar och stöd till företagare.
– Det är klart att folk reagerar på att det är stopp rakt genom staden, säger oppositionsrådet Lars-Åke Pettersson (M) och tillägger:
– Vi från politiken frågade tjänstemännen innan Kungsvägen stängdes av vad man hade för mätningar av trafikvolymen. Men då räknade de nog på vad som skulle hända när Kungsvägen var klar, de tänkte nog inte så mycket på vad som skulle hända under året Kungsvägen byggs om. Så uppfattade jag det, säger han.
Han ser flera riskabla platser på sträckan Magasinsgatan och Burensköldsvägen. Han tror många missar väjningsplikten vid huvudlederna som går vid Kungsgatan/Magasinsgatan och har tidigare efterlyst tydligare skyltning.
– Men det har man inte gjort. Likaså vid Ica kanske folk stannar i korsningen på Burensköldsvägen trots att man inte behöver.
Att trafiken skulle påverkas var de politiska partierna medvetna om, säger han. Däremot när det gäller företagarna ser han anledning till självkritik.
– Jag tror att vi hade för lite förståelse för de företagare som finns på Kungsvägen. En har redan gått i konkurs och någon av företagarna har sagt att han ska stänga och jobba med annat när det inte går, men alla kan inte det. Så det är en berättigad kritik att man inte erbjudit någon ersättningslokal. Fastighetsägarna kunde ha snackat ihop sig med kommunen om det, säger Lars-Åke Pettersson och tillägger.
– Men det måste ändå kommunen ta på sig. Det är sådant man lär sig av det här projektet, det borde vara gjort. Det är lätt att vara efterklok men det pratade vi om när gick igenom projektet från början, men man har inte förstått det tror jag.
Corren har vid ett flertal tillfällen rapporterat om varför Kungsvägen byggs om. Trots det efterlyser Mjölbybor vi har kontakt med mer information om varför man river upp den mest centrala gatan i stan.
Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande säger:
– För det första är Kungsvägen den gata där det är mest trafik och flest gående. Vi hade en tragiskt dödsolycka där för inte alls länge sedan, så det handlar om att bygga gatan säker både för biltrafik och för dem som går och cyklar. Det svåraste budskapet att nå ut med är att det inte kommer att vara avstängt för biltrafik, utan det kommer att gå att köra som förut.
– Den andra delen är att man måste göra ordning det som är under, det börjar bli gamla vattenledningar och innan vi får en situation där vi tvingas akutgräva så tycker vi det är bättre att göra det nu, dessutom med en uppfräschning som kommer få folk att trivas. Själva säkerhetsaspekten har varit en viktig del i det här.
När Kungsvägen öppnar kommer det att finnas körfält åt båda håll. Dessutom ska det finnas ett nytt gångfartsområde vid Smedsholmen, likt det som redan finns på Kanikeplan, där all trafik sker på de gåendes villkor. Fordon får inte köras snabbare än gånghastigheten som motsvarar ungefär fem kilometer i timmen.
Tror du folk har missat de andra bitarna, tror du man bara tänker på att det ska fräschas upp?
– Ja, kanske det. Vi från kommunen har också visat många idébilder över hur det ska bli så jag kan förstå att man ser det på det sättet.
Det har ju blivit försenat, vad tänker du kring att tidsplanen inte håller?
– Varför den blev uppskjuten från början var för att vi ville gå handlarnas till mötes och låta dem få julledigheten, och det tycker jag är bra eftersom det är tufft för dom. Jag vet att de tittar på tidsplanen nu, mer information än så har jag inte. En sak vi hade med i planeringen var att vi skulle ta det ganska lugnt under sommaren, men det kanske vi inte kan göra utan måste köra på i stället. Men det vill jag göra tillsammans med fastighetsägarna och näringsidkarna. De håller på att sammanställa ett material med olika alternativ.
Den totala budgeten för ombyggnationen är 36,8 miljoner kronor.