Torsten Ohlsson är moderat andre vice ordförande i byggnämnden.
Han tycker att Mjölbys vänners upprop med sina omkring 460 namnunderskrifter är en överväldigande protestyttring.
– Det är väldigt allvarligt.
Han säger att hela nämnden är bestört över att missnöjet är så utbrett.
Under det senaste sammanträdet föreslog oppositionen att alla beslut som rör ärenden med hänsyn till särskilt höga kulturvärden (enligt PBL 8:13) skulle föras upp direkt i nämnden – ett sätt att pausa tjänstemännens möjlighet att ta egna myndighetsbeslut.
– Det finns två skäl till det. Dels för att politikerna ska få klart för sig hur lätt – eller svårt – det här är. Dels för att det är nämnden som ytterst har ansvaret, även om man delegerat beslutsrätten till handläggare, säger Torsten Ohlsson.
Förslaget röstades ner, vilket vi tidigare har berättat om.
Han är kritisk till att Thony Andersson (S), ordförande i nämnden, hänvisat till att det skulle kunna leda till att tjänstemännen tar åt sig och blir ledsna.
– Med tanke på protestlistan så borde hela Mjölby kommun vara ledsen, säger Torsten Ohlsson.
Thony Andersson säger att det inte blir någon extern granskning.
– De får i så fall ske efter att någon driver ett ärende gentemot kommunen. Däremot kommer vi ta hjälp utifrån med att göra ett kulturmiljöprogram, säger han.
Thony Andersson medger att det finns brister och rena felaktigheter i detaljplaner. De ska åtgärdas, säger han. I övrigt litar han på att handlingsplanen som tagits fram ska räcka för att få en effekt.
– Vi är övertygade om att det kommer att ske förbättringar, säger han.
Torsten Ohlsson bekräftar att det varit en hel del meningsskiljaktigheter mellan tjänstepersoner och nämnden den senare delen av hans tid i nämnden.
Han stödjer Villaägarnas riksförbunds förslag att kommunen själv tar initiativ till en granskning av eventuella brister.
– Det vore konstigt om man inte tar reda på vad som gått fel. Det här drabbar ju kommunen, när det blir känt i hela Sverige, säger Torsten Ohlsson.
– Med tanke på kritiken är det rimligt att göra en utredning.
Var skulle ett sådant beslut tas?
– Rimligtvis i kommunstyrelsen, om att satsa pengar på att ta in en extern expert.
Han tycker inte att det räcker med den handlingsplan som initierades i höstas – alltså innan Correns granskning visade hur omfattande missnöjet med bygglovsavdelningen är.
– Alla måste jobba efter ett medborgarfokus. Det finns utrymme i lagen för tolkning av reglerna.
Byggnämndsordföranden Thony Andersson (S) och kommunalrådet Cecilia Burenby (S) hade på måndagen en träff med en representant för Mjölbys vänner där de diskuterade den kravlista som lagts fram i och med namninsamlingen.
– Det var ett jättebra möte. Vi ska ha en fortsatt dialog. Vi kommer också att gå ut publikt med våra åtgärder, säger Thony Andersson.
Daniel Lahdo, som deltog i mötet, är nöjd med att de fick till en dialog – men är skeptisk till att de åtgärder kommunen har gjort är tillräckliga.
– Det är fortfarande samma läge, så länge våra krav på listan inte uppfylls. Vi har inte sett några förändringar och tror inte på dem förrän vi ser det själva. Det finns inget förtroende för bygglovsavdelningen och cheferna.
Har du något att berätta kopplat till granskningen? Tipsa gärna Correns reportrar - via mejl eller i vår krypterade chatt.